Last news in Fakti

7 Април, 2022 08:27 4 381 17

Евроинспекция “Къщи за тъщи“

  • къщи за тъщи-
  • къщи за гости-
  • проверка

Три институции на ЕС ще проверят на място сигнали за корупция и злоупотреби с еврофондове

Евроинспекция “Къщи за тъщи“ - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Важна евроделегация пристига идната седмица в България заради злоупотребите с евросредства. Представители на ЕК, на парламентарната комисия по бюджетен контрол и на Европейската сметна палата идват на специална мисия, за да проучат "фактите във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреби с публични средства в България с потенциално отражение върху финансовите интереси на ЕС", съобщават от Брюксел, цитирани от в. "Сега".

Мисията ще приключи с изготвяне на доклад и на препоръки за действие според събраната информация.

Делегацията включва Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), Цветелина Пенкова (С&Д, България), София ин'т Велд ("Обнови Европа", Нидерландия), Виола фон Крамон-Таубадел (Зелените/ЕСА, Германия), Йоахим Кус (ИД, Германия),Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша) и Андрей Новаков (ЕНП, България) като придружаващ член.

Порочната практика с мнимите къщи за гости получи името "Къщи за тъщи" - заради емблематичен случай с бивш директор на фонд "Земеделие". Оказа се, че неговата тъща се води получател на евросредства и собственик на туристически обект в с. Лиляново, който обаче не посреща туристи.

Генералният директор на службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Виле Итала отчете през март, че у нас от 746 къщи за гости, получили над 103 млн. евро финансиране, 377 са били проверени и нито една от тях не изпълнява поставените цели за разнообразяване на икономическите дейности на регионално равнище и за разкриване на работни места.

Той посочи, че българските власти са проверили 288 обекта и са установили нарушения при 253. За 158 мними къщи за гости е препоръчано вложените средства от ЕС да бъдат върнати изцяло. Общо 456 къщи са минали между капките, защото сроковете за контрол и евентуално налагане на санкции са изтекли. Санкции все пак има, но няма осъдени.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    27 1 Отговор
    Системата Хвани се Сам, щото идваме да си заметем следите от орташкия Кражбалък!
  • 2 Верно

    28 1 Отговор
    “Къщи за тъщи“ - българска иновация за усвояване на евросредства !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 7257

    17 3 Отговор
    Тая чета си има освен воевода и знаменосец и задължителния предател (Новаков) ...
  • 5 Фактъ

    26 3 Отговор
    Герб - ДПС крадяха европарите цяло десетилетие , следи няма , само разруха след тях . А , си имат и главен прокурор . Надеждата ни е Бойко Рашков .
  • 6 Tolup 1

    26 1 Отговор
    А Мустафа Карадайъ тоз изявен индивид с две родини.Почти всички къщи за гости в Борино са на роднини Мустафа Карадайъ.

    Коментиран от #8

  • 7 Къде е Кьовеши?

    19 2 Отговор
    Андрей Новаков, не е от пп ГЕРБ , а от ЕНП!
    какво търси в тази комисия ,
    той е един от инициаторите на далаверите!
    Такива като него ,
    даваха инструкцийте, как се крадат европейски пари!
    Това много ми прилича на "Прокурорски трик",
    за " ПРОВЕРКИТЕ" на фирмите от НАП.
    Провери ме Тате , за да не ме проверяват други!
    Политическата Прокуратура на Хунтата ,
    с нов подход на действие спряма ОП!
  • 8 Оракула

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Tolup 1":

    Доган, го ползва като муле,
    кой ще му даде достъп, на тази "сърък"
    до толкова много, крадени пари?
    Да си само Турчин, не е достатъчно!
    Нали са му дали, един апартамент стига му!
    Като научи езика ,ще му купят още един,
    но трябва да "слуша"!

    Виж Осман Октай," като не слуша" ,
    как няма ни къща ни хотел!
  • 9 кавала ми надуй

    3 8 Отговор
    Милиончева защо не е в комисията да покаже нейната къща за тъща?
  • 10 МиДа

    15 3 Отговор
    Направо да бяха пратили на тулупа приятеля, Манфред Вебер.
  • 11 pbdan

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "5577":

    На Путин само това му е до главата - как да построи един завод на братушките и да им поправи МИГ-овете преди да са ги подарили на Украйна.

    Коментиран от #13

  • 12 Европа

    10 1 Отговор
    Айде на проверка ама истинска, а не проформа карадайъто и депесето и герберистите и всичми КРАДЦИ ползватели на еврофондове. Кога проверки в животновъдството и земеделието. Нарочно душат българите за да внасяме от Турция и.......
  • 13 5577

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "pbdan":

    Ми ЕС ни разрешава да имаме заводи само с токсични производства. Да запояваме жички с калай, да багрим с химия платове и мн. др. За хиляда лева заплата европеец дали ще си дава здравето?
  • 14 новата схема

    8 0 Отговор
    кандидастваш по евро проект за реставриране, ремонтиране на огромни по размер къща на стойност близо милион за да стане дом за болни, психично болни. одобрен е. къщата е ремонтирана за 200-300к. лева или евро зависи от къщата. пускаш документа че проекта пропада защото ни има болни ни психично болни. купуваш я за 50 хил лева. честито
  • 15 ффрр

    6 0 Отговор
    Хората за 10 лв. в затвора ги вкарват, други за стотици хиляди левове- нищо. Те са "наши" хора.
  • 16 Наблюдател

    9 0 Отговор
    "Къщи за тъщи" е последица от смехотворния контрол на ЕС по отношение отпусканите от тях средства. Освен това изобщо не са само средствата за въпросните къщи...
    Има голямо подозрение че въпросния мижав контрол от ЕС е съвсем целенасочен. По този начин прави зависимо управлението на държавата! Съответно същото като зависимо е лесно за маниполиране включително да изпълнява безпроблемно всякакви удобни на ЕС политики ! Реално това е икономически способ за отнемане на национален суверинитет!
  • 17 Годините си минават,България е в...

    4 0 Отговор
    Разруха,нищо не се строи за откриване на работни места за младите,само се краде и няма един наказан бандит през тези 30 години....Вече няма никаква надежда за наказване на виновните за тази разруха и остава само един начин,всеки който му е дотегнало това положение да се ,,самосезира"към виновниците за унищожението на България...Има начини за легален и законен начин....Писани са в старите книги..Закони на хиляди години,а не сегашните които се сменят спрямо удобството на разбойническата хунта и се обслужват от престъпна съдебна система,обслужвана от престъпни прокурори и съдии..