Отидете към основна версия

919 0

Кой ще охранява Евро 2016?

  • разузнаване-
  • опасност-
  • охрана-
  • евро 2016-
  • тероризъм

82 от охранителите са потенциално опасни

Снимка: БТА/АР

Според разследване на френското контраразузнаване, сред охранителите, наети за европейското първенство, 82-ма присъстват в базата данни като потенциални терористи, съобщава "Поан".

Проверката е направена сред 3500 служители, наети от частни охранителни фирми, които ще подпомагат полицията и армията при охраната на турнира. Сред тях са идентифицирани 82 човека, които се водят от Генералната дирекция за вътрешна сигурност като рискови граждани, определени като заплаха за националната сигурност. Част от тях директно са определени като екстремисти. Очевидно частните фирми в градовете домакини не са били прецизни при подбора на персонал, обобщава "Поан".

Любопитен детайл е, че те и досега са работили в системата за сигурност, но в средния и дребен частен бизнес. Част от тях са радикални ислямисти, а други са определени като хулигани, които са или с крайнодесни, или с крайнолеви политически убеждения. Според опоненти на контраразузнаването, черният списък е прекалено раздут. Според тях, в него са вкарани дори хора, които просто са се поздравявали със свои познати и приятели, потенциално набелязани като рискови елементи. Те на свой ред също са вписвани за проверка и са останали в списъка.

Евро 2016 ще бъде охранявано общо от 87 000 човека, от които 42 000 са полицаи и полицейски сътрудници, а 30 000 са жандармерия и военни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини