Отидете към основна версия

4 642 13

Бивш нидерландски национал бе осъден заради ужасяващ пост в Twitter

  • брайън рой-
  • присъда-
  • пост-
  • twitter-
  • марк рюте

Рой игра за “лалетата” на Мондиалите през 1990 и 1994 година

Игралият на две световни и едно европейско първенства бивш национал на Нидерландия Брайън Рой беше осъден заради коментар в Twitter към премиера на страната Марк Рюте, гласящ “Скоро ще те гръмнат в главата”. Съдът санкционира тъмнокожия мъж с 2 години затвор условно и 80 часа общественополезен труд.

Рой игра за “лалетата” на Мондиалите през 1990 и 1994 година, както и на Европейското първенство между тях. На клубно ниво той се запомни най-вече като футболист на Аякс и Нотингам Форест.

След избухването на пандемията от коронавирус, чрез публикации в “Туитър”, 51-годишният Рой започна да споделя материали за конспиративни теории, поставящи под въпрос научните трудове. През въпросната социална мрежа той заплаши журналиста Крис Кломп, който се бори срещу разпространението на фалшиви информации за COVID-19, но обвиненията срещу него бяха свалени.

Така се стигна до април тази година, когато под публикация в “Туитър” за министър-председателя бившият играч написа въпросното “Скоро ще те гръмнат в главата”. Последва задържането му от полицията, където Рой изразил мнение, че Рюте заслужава да бъде екзекутиран заради скандал, свързан с финансовите добавки за отглеждането на деца в Нидерландия, заради който правителството подаде оставка.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини