Отидете към основна версия

1 227 2

Голяма надежда на Китай и именит представител на руската школа си разменят исторически удари...

  • шах

Случва се голямо спортно събитие в Казахстан

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В ход е едно от най-големите спортни събития за 2023 година. В Астана, Казахстан Ян Непомняшчий и Динг Лирен си оспорват световната корона в шаха. Временният резултат е 3:3 точки. Регламентът на големия спортен сблъсък предвижда максимум 14 партии с класическа контрола и евентуални тайбрек-партии със значително по-малко време за мислене между ходовете.

Изключително любопитно е, че гросмайсторите си размениха по 2 победи в първите 6 игри. Непо и Лирен са съответно втори и трети в световната ранглиста в класическия шах.

Номер 1 в класацията е Магнус Карлсен. Той е почти като машина на шахматната дъска и има общо само 2 загубени партии в предходните 5 сблъсъка за шахматната корона.

Норвежецът победи в серия Вишванатан Ананд на 2 пъти, Сергей Карякин, Фабиано Каруана и именно Ян Непомняшчий. Мнозина го поставят в Топ 3 на най-великите шахматисти за всички времена, заедно с Боби Фишер и Гари Каспаров.

Магнус разгроми с 4:0 Ян в предходния сблъсък за титлата и сега прецени, че не желае да защитава короната срещу Непо, който ликува в Турнира на претендентите.

Така Динг, който стана втори в състезанието между кандидатите за короната влезе в настоящия мач за титлата.

Досега китаец никога не е печелил световната корона в класическия шахмат при мъжете. Лирен преследва историческо постижение. Ян пък иска да върне титлата на руската школа.

За последно към момента руснак триумфира като световен шампион по шахмат за мъже през 2006 година, когато Владимир Крамник победи трудно Веско Топалов. Породиха се големи хипотези, че Топа е станал жертва на измама в мача, но това изглежда недоказуемо като теза.

Поради санкции срещу Русия в спорта не е много коректно да се изпише Ян Непомняшчий (Русия) относно настоящия голям спортен дуел. Но при всички положения Динг Лирен (Китай) преследва историческа титла срещу много виден представител на руската школа в шахмата.

Иначе България може да се похвали с голямо постижение. Родината ни е сред малкото страни, които имат световен шампион по класически шахмат и при дамите, и при мъжете. Едноцифрен е броят на тези държави. Така, че голямо браво за Антоанета Стефанова и Веселин Топалов.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини