Отидете към основна версия

1 324 17

Салимова: Мечтая за световна титла

  • салимова-
  • шах-
  • победа-
  • световна титла-
  • нюргюл

Никога не бих отказала на България, казва тя

Снимка: Факти.бг/Архив

Българската шахматистка Нургюл Салимова заяви в интервю, че никога не би отказала да играе за страната при нормални обстоятелства, предава gong.bg. Салимова каза още, че е опитала да забрави болезнения финал в Баку.

„През цялото състезание, особено към края, усещах подкрепа от нашите сънародници. От много хора като цяло. Мина почти месец и все още получавам позитивни съобщения и пожелания. Наистина мисля, че хората се радват за мен. Това ме прави щастлива – хората оценяват постиженията ми. Опитах се да забравя болезнения финал, в момента съм положително настроена. Беше силен турнир. Имаше пропуснати възможности, но постигнатото е много голямо. Радвам се, че стигнах до финал и се надявам следващият път да е по-добре. Мечтая за световна титла“, каза тя.

„Никога не бих отказала да играя за България. Никога не е било на сила да играя за България. Появиха се други фактори и не толкова шахматни. По мое мнение от хора, нямащи толкова общо с шаха. Вярвам, че момичетата са достатъчно добри състезателки и ако бях там, резултатът щеше да бъде по-добър. Слаби резултати винаги има, това не е драма. Ние, жените, сме достатъчно силни. Всичко ще се нареди“, добави Салимова.

„Не очаквах да стигна финал, но не е имало ден да не работя през годините. Жена с моя рейтинг и на моята възраст не е играла финал от много години насам. Това е причината да съм изненадата, но преди турнира бях топ 50 в света. На полуфинала Горячкина спечели в класическия шах срещу китайката, аз играх полуфинал срещу украинката. Радвам се, че спечелих точно тайбрек срещу ускорен шах. Горячкина е шахматистката, от която се уча най-много. Играя най-добрия ход, който виждам. Разбира се, има значение и стилът на противника. Напрежението беше голямо. Но иначе, опитах се да играя най-доброто, което виждам“, добави тя.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.

Свързани новини