Last news in Fakti

16 Септември, 2023 14:52 1 307 17

Салимова: Мечтая за световна титла

  • салимова-
  • шах-
  • победа-
  • световна титла-
  • нюргюл

Никога не бих отказала на България, казва тя

Салимова: Мечтая за световна титла - 1
Снимка: Факти.бг/Архив

Българската шахматистка Нургюл Салимова заяви в интервю, че никога не би отказала да играе за страната при нормални обстоятелства, предава gong.bg. Салимова каза още, че е опитала да забрави болезнения финал в Баку.

„През цялото състезание, особено към края, усещах подкрепа от нашите сънародници. От много хора като цяло. Мина почти месец и все още получавам позитивни съобщения и пожелания. Наистина мисля, че хората се радват за мен. Това ме прави щастлива – хората оценяват постиженията ми. Опитах се да забравя болезнения финал, в момента съм положително настроена. Беше силен турнир. Имаше пропуснати възможности, но постигнатото е много голямо. Радвам се, че стигнах до финал и се надявам следващият път да е по-добре. Мечтая за световна титла“, каза тя.

„Никога не бих отказала да играя за България. Никога не е било на сила да играя за България. Появиха се други фактори и не толкова шахматни. По мое мнение от хора, нямащи толкова общо с шаха. Вярвам, че момичетата са достатъчно добри състезателки и ако бях там, резултатът щеше да бъде по-добър. Слаби резултати винаги има, това не е драма. Ние, жените, сме достатъчно силни. Всичко ще се нареди“, добави Салимова.

„Не очаквах да стигна финал, но не е имало ден да не работя през годините. Жена с моя рейтинг и на моята възраст не е играла финал от много години насам. Това е причината да съм изненадата, но преди турнира бях топ 50 в света. На полуфинала Горячкина спечели в класическия шах срещу китайката, аз играх полуфинал срещу украинката. Радвам се, че спечелих точно тайбрек срещу ускорен шах. Горячкина е шахматистката, от която се уча най-много. Играя най-добрия ход, който виждам. Разбира се, има значение и стилът на противника. Напрежението беше голямо. Но иначе, опитах се да играя най-доброто, което виждам“, добави тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 4 Отговор
    Кураж и Победи госпожице
  • 2 12343211

    14 3 Отговор
    Дано.
    Успех.
  • 3 Един БЪЛГАРИН

    5 25 Отговор
    Ами бегай у Турция,там плащат повече

    Коментиран от #4, #12

  • 4 Друг Българин

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "Един БЪЛГАРИН":

    Ами така направи Стоичков.....и стана милионер
  • 5 ⚜️Просветен⚜️

    17 2 Отговор
    Чудесно момиче, благодаря ти за позитивната емоция и повод за гордост! Бъди умна и извън шаха , осъзнай , че Шиши ще смуче дивиденти от успехите ти, но ще ти дава фреш кеш! Ползвай тези пари за да се подготвяш максимално качествено и никога не се отказвай от Майка България!
  • 6 Заслужаваш

    12 3 Отговор
    я и ще я имаш !
  • 7 Студопор

    12 2 Отговор
    Браво на Салимова!!
  • 8 некои ранни съображения

    2 4 Отговор
    Повече през април. Много вероятният състав в Торонто ще включва по две шахматистки от Русия, Украйна, Китай и може би някоя трета от същите. Битката е 14 кръгова (с бели и черни). Все условия за договорки. Но това не е всичко. Първата седмица на турнира през април съвпада с последната от Рамадана. Въпросът е дали нашата надежда ще бъде гладна, жадна, ядна? За мъжете по- нататък ( може само да се гадае поведението на Карлсен).
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 све

    8 0 Отговор
    Жива и здрава бъди, а успехите ще дойдат !
  • 11 Пожелавам ѝ

    8 0 Отговор
    сбъдване на всички мечти ! Тя се обучава и труди неуморно и ще постигне целите си .
  • 12 дАаМ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Един БЪЛГАРИН":

    Гоните турците, гоните различно мислещите, гоните будните и можещите, щото пречат на посредствените, като вас, скоро в Бг ще остане само утайката.

    Коментиран от #14

  • 13 Руси

    0 2 Отговор
    Желая й успех, но съмнявам се да стане
    световна шампионка в близкото бъдеще.

    Коментиран от #15

  • 14 МадАаМ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "дАаМ":

    Цитирай един "буден и можещ" поименно и обясни кой (също поименно) го е изгонил и защо. Благодаря предварително.
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Руси":

    Всичко е възможно особенно ако и имплантират микрочип! на този турнир за ,който не сте спрели да говорите,съдбата и нареди фигурите.Рускинята в дебюта бе подготвена на високо ниво и гураше пешки...ако знаете модераторът ви какво написа,та буташе ПЕЕшки на дамския фланг..аз гледах неразбипащо,нарочно не пускам комп да анализира и ми се видя.....,но удивителното е,че черни получиха сериозен превес........Както и преди ви казах,Нюргюл е Боец по СЕМЕ,а рускинята е стайно цвете.От много по добра позиция за има няма 10хода направени ...Самостоятелно рускинята Изпадна в тотално загубена позиция.Въпросът е какво попречи на Нюргюл да спечели,елементарно спечелена постзиция.На този въпрос трябва да си отговори.имам молба,катоговорите за шахмат,попитайте поне някой от старите гросмайстори,които едно време се ръкуваха с дс и имат звания от там.Казвам го защото те разбираха от Шах.Колкото до мен,аз това вашето общество го презирам иначе все още играя не по слабо от преди да се махна от дървените фигури.Вероятно знам и разбирам вътрешната хармония на противоборието върху таблото,но ......С мен се ръкуват само обикновенни хора с чисти ръце!

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Пост 16,какво си списал та са те изтрили???Много ми е интересно???Да не се пишеш шахматист??Ако си обиждал,некоректноще те накаже,съдбата!