Отидете към основна версия

1 705 3

Десислава Ангелова: "Успях да изпълня една цел и мечта – моя, но и на всички, на цялото българско гребане"

  • десислава ангелова-
  • гребане-
  • скиф-
  • финал-
  • мечта

Ангелова се класира на финал А в женския скиф на олимпийските игри в Париж

Снимка: БНТ

Десислава Ангелова се класира на финал А в женския скиф на олимпийските игри в Париж! В дисциплината, свързвана с българските успехи на Румяна Нейкова, на френска земя българка е сред шестте най-добри и ще участва в състезанието за разпределение на медалите! Финалът е в събота от 11,18 българско време. 26-годишната плевенчанка даде специално интервю за "24 часа".

Деси, какво значи за теб това класиране на олимпийски финал?

- "За мен значи много, защото успях да изпълня една цел и мечта – моя, но и на всички, на цялото българско гребане. Радвам се, че успях да достигна до тази цел и да се класирам на главния финал на олимпийските игри".

Как се усещаше по време на полуфинала? След четвъртфинала каза, че си успяла да съхраниш малко сили. В друга серия швейцарката даде с 10 секунди по-добро време от теб, а в полуфинала я изпревари с над 4 секунди. Правилно планиране и стратегия ли значи всичко това?

- "Ами да, на четвъртфиналите успях да се посъхраня и сега да стигна и до финал. Усещах се много силна, бях и по-мотивирана. По принцип във всяка серия има разлика – и в темпото, и в условията. Но със сигурност тази разлика спрямо швейцарката показва и правилно разпределение на силите. Но истината е, че когато сте заедно в едно състезание, тогава е съвсем различно".

Започна ли да усещаш еуфорията, която идва от цяла България, от родния Плевен – искрената радост за постижението ти?

- "Да, да, за което съм много благодарна. Изключително много ме радва подкрепата на толкова много хора, дава ми изключително много сили, много ме мотивира. Много е хубаво. Надявам се всеки спортист да усеща това – да бъде обичан и да му се радват всички хора".

Може да наречем женския скиф и българска дисциплина заради огромните постижения на Румяна Нейкова. Дава ли ти допълнителна гордост фактът, че си на олимпийски финал – по стъпките на олимпийската ни шампионка Руми Нейкова?

- "Да, да, разбира се. Тази гордост винаги ще я има. Румяна Нейкова е най-големият спортист в българското гребане. Тя просто е постигнала всичко. Тя винаги много ни помага, много ни мотивира. Тя е голям стимул за мен".

Представителки на Нова Зеландия, САЩ, Австралия, Нидерландия, Литва и едно българско момиче – така изглежда като националности финалът в женският скиф в Париж. Как всъщност ти изглежда на теб?

- "В интерес на истината миналата година на световното първенство бяхме в абсолютно същия състав на финала, абсолютно същите момичета. По същия начин се нареди финал А и на олимпийските игри".

Това всъщност показва и друго - че твоят успех е закономерност...

- "Това казват и всички треньори. Реално това показва постоянството и усилията, които съм положила през годините".

Какво си пожелаваш за този финала в Париж – хем ще е като на война за медалите, хем е наслада?

- "Пожелавам си Бог да е с мен, да успея да реализирам пълния си потенциал и да останем щастливи всички".

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини