Отидете към основна версия

21 Февруари, 2015 08:51, обновена 21 Февруари, 2015 08:51 33 746 29

Модерните трансмисии били опасни

  • трансмисия-
  • предавателна кутия-
  • скоростна кутия-
  • consumer reprots

Съвременните предавателни кутии могат да станат причина за инциденти и дори до катастрофи с фатален изход, твърди доклад Consumer Reprots. Експертите на авторитетното американско издание поясняват, че опасност представляват не конструктивните особености на конкретен модел трансмисия, а нетрадиционните начини за включване на предавките.

Според специалистите модерните скоростни лостове повишавали риска от избор на неправилна предавка в извънредна ситуация. Проблеми можели да възникнат също когато зад волана сядал човек, който по принцип управлява друг автомобил и е привикнал на друга схема за включване на скоростите.

Авторите на изследването привеждат като показателен пример инцидент на железопътен прелез в Ню Йорк, когато водачката на Mercedes-Benz ML от 2011 г. инстинктивно включила неправилната предавка. В резултат на последвалата катастрофа загинали шофьорката на всъдехода и петима пътници във влака. Подобни проблеми можели да възникнат с някои модели на BMW, Acura TLX, Jeep Grand Cherokee и Toyota (Prius).

"В новите технологии няма нищо лошо, но те трябва да бъдат разбираеми на интуитивно равнище. Не бива да са ви нужни уроци как да боравите с трансмисията на автомобила ви - тя трябва да бъде понятна на всички в колата. Управлението на скоростната кутия трябва да позволява на водача да предприеме лесно правилното действие в екстрена ситуация", обяснява директорът по автомобилни изследвания на Consumer Reprots Джейк Фишър.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини