Last news in Fakti

21 Февруари, 2015 08:51, обновена 21 Февруари, 2015 09:11 33 744 29

Модерните трансмисии били опасни

  • трансмисия-
  • предавателна кутия-
  • скоростна кутия-
  • consumer reprots

Съвременните предавателни кутии могат да станат причина за инциденти и дори до катастрофи с фатален изход, твърди доклад Consumer Reprots. Експертите на авторитетното американско издание поясняват, че опасност представляват не конструктивните особености на конкретен модел трансмисия, а нетрадиционните начини за включване на предавките.

Според специалистите модерните скоростни лостове повишавали риска от избор на неправилна предавка в извънредна ситуация. Проблеми можели да възникнат също когато зад волана сядал човек, който по принцип управлява друг автомобил и е привикнал на друга схема за включване на скоростите.

Авторите на изследването привеждат като показателен пример инцидент на железопътен прелез в Ню Йорк, когато водачката на Mercedes-Benz ML от 2011 г. инстинктивно включила неправилната предавка. В резултат на последвалата катастрофа загинали шофьорката на всъдехода и петима пътници във влака. Подобни проблеми можели да възникнат с някои модели на BMW, Acura TLX, Jeep Grand Cherokee и Toyota (Prius).

"В новите технологии няма нищо лошо, но те трябва да бъдат разбираеми на интуитивно равнище. Не бива да са ви нужни уроци как да боравите с трансмисията на автомобила ви - тя трябва да бъде понятна на всички в колата. Управлението на скоростната кутия трябва да позволява на водача да предприеме лесно правилното действие в екстрена ситуация", обяснява директорът по автомобилни изследвания на Consumer Reprots Джейк Фишър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alex

    0 1 Отговор
    шофьорката на всъдехода и петима потници

    Коментиран от #2

  • 2 Димитър

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Alex":

    Не стига че са потници ами че са и във влак :)
  • 3 ГАЗ 21

    2 1 Отговор
    Абе драги журналисти Вие превърнахте една трагедия в комедия. Така се смях ама не за човешкото нещастие ами заради вашата неграмотност. ПоооТНИК!
  • 4 РАБОТОДАТЕЛ

    3 2 Отговор
    НА ЖЕНА КАКВАТО И КОЛА ДА И ДАДЕШ ВИНАГИ ЩЕ И Е ТРУДНО.ЖЕНИТЕ ПРОСТО НЕ СТАВАТ ЗА ВОДАЧИ НА НИКАКВО МПС.КАЗАНО Е ЖЕНА ШОФЬОР НЕГЪР СКИОР ГЕЙ БОКСЬОР И АРМЕНЕЦ МИНЬОР НЯМЯ НЯМЯ И ДА ИМА.
  • 5 daksan

    1 1 Отговор
    "Модерните скоростни лостове" трябва да си кретен за да не можеш да боравиш с тях... че ти даже почти не ги пипаш в сравнение със старите. Ако си толко тъп, че да не можеш да запомниш как да изключиш от скорост поне, то ти по-добре да не се качваш в кола... щото със ръчна скоростна кутия ще си много по-зле хахахах
  • 6 ждяш

    0 1 Отговор
    за американците трябва слуга който да им включва скоростите , че да не се объркат или преуморят от физическа дейност . много е просто , като не можеш да управляваш даден модел автомобил просто не си го купуваш .
  • 7 Гост

    1 1 Отговор
    "Не бива да са ви нужни уроци как да боравите с трансмисията на автомобила ви - тя трябва да бъде понятна на всички в колата."

    Е как да обясниш на жена как да сменя скорости - ъпсурт...
  • 8 БамБам

    0 2 Отговор
    Карал съм съвременно БМВ 535Д автоматик и найстина е кеф да го караш само цъкаш директна и се возиш,дори едната ми Витара е автоматик и имам опит с карането на автомат не е никак трудно.

    Коментиран от #13, #17

  • 9 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
    едвали лъжа и то долна
  • 10 гошо прупрунков

    1 0 Отговор
    екстре?на ситуация. 10-та дума отзад напред
  • 11 Ивайло Николов

    0 0 Отговор
    Ами те хората за това са въвели Тест драйв за да може да се по привикне с новите особености на автомобила понеже знаят че новите неща първоначално могат да объркат човек.
  • 12 Shmeker

    2 0 Отговор
    Ръчка е истината бацки, до 6 скорости. Ако ще е автоматик от 6 нагоре. С "пера" на волана като на формула 1. Тва е
  • 13 селянин

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "БамБам":

    В Щатите от много години карат предимно автоматици, така че не е изненада за тях принципно. Иначе има доза истина в статията. Старите коли с ръчка практически се в ключват еднакво на почти всички коли и е доста унифицирано, докато при модерните автоматици има доста разминавания и може наистина да е опасно ако както е обичайно за тях имаш две коли и от различни марки и за капак може да караш и трета марка кола служебна.

    Коментиран от #15

  • 14 xxx

    1 0 Отговор
    За този инцидент в Ню Йорк не и е виновен джипа а тя самата ;) . Това, че тя не е видяла на каква предавка е не означава, че производителите са виновни ;)
  • 15 БамБам

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "селянин":

    Да това е така дори има американци не можещи да карат ръчка и в англия е така вижте,че повечето коли с десен волан са автоматик и моят джип е същият случай.
  • 16 Кобрата

    0 0 Отговор
    Има истина в статията, но според мен автоматиците са приятни за каране, особено ако има и лостчета(пера) за смяна на скоростите от волана.
  • 17 3333

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "БамБам":

    Ами трудно е!
    Искаш ли да те кача в три различни автомобила с автомат, и три различни с ръчни, да видиш с кои ще ти е по-лесно. На ръчка хич не поглеждам лоста.
  • 18 Гост

    2 0 Отговор
    Колкото по просто е едно управление,толкова по-приятно е самото шофиране! За съжаление в днешно време всеки производител си налага визията за това как да бъде управлението на скоростите и превключването от предавка на предавка....
  • 19 тъпаци

    1 2 Отговор
    Като е тъп народа, всяко нововъведение ще му е сложно. Щото е много сложно да вкараш правиланта скорост на автоматик с 3 букви!
  • 20 Мисли преди да пишеш

    0 0 Отговор
    Говориш ама не си карал такива скоростни котии. Не всички са напред назад скоростите. Така че статията има право. Особено джиповете на мерцедес а на БМВ повечето са с меко казано по сложна идея от стандартните.
  • 21 гост

    0 0 Отговор
    Е то пък по-елементарно от селектора на Мерцедеса няма. От w221 насам с лостчето на волана е супер лесно, трябва да си изключително зле за да не се справиш. А ако пък не познаваш колата винаги на дисплея на таблото ти излиза на коя позиция си.

    Коментиран от #27

  • 22 seen

    3 1 Отговор
    Имам повече от 1 милион километра. В момента ми се налага да карам 3 различни автоматика, онзи ден при изпреварване на един тир просто не разбрах с коя кола съм. Хората които карат автомат знаят, че преди изпреварване особено с по - малък мотор трябва да смениш предавката надолу, е онзи ден бях с едно пежо 208 атомат 1,4 двигател и докато разбера напред ли беше лоста, назад ли беше понижаването белята беше почти сътворена (добре че имаше лостчета на волана). С пълно право е статията. Трябва да има стандарт като с ръчките да си знаеш например, че като бутнеш напред повишаваш предавката.

    Коментиран от #24, #29

  • 23 Веселин

    1 0 Отговор
    Наистина е хубаво да има стандарт, но в случая с американката не съм съгласен. Лоста на Мерцедес е доста опростен. Има две основни положения - нагоре (R) и надолу (D). N е между тях, а P е бутон отстрани. т.е. което от двете положения (R или D) да е била избрала, щеше да помогне. Не виждам колко по-лесно може да се направи.
  • 24 passat

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "seen":

    А бе ръчката си е ръчка няма спор щото няма електроника караш си със желаната предафка няма отказ.
  • 25 Притежател на М5 507к

    1 0 Отговор
    бмв, М5 през седмица в сервиза за скорости.Просто не става на ръчен режим, чупи си кутията.Сеир и резил.
  • 26 гост

    0 0 Отговор
    Значи затова правят ифоните еднакви, да не се обърка някой
  • 27 селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Само че у нас предимно гледаш пътя за дупки, а не дисплея на коя предавка си. Затова боравенето трябва да е интуитивно.
  • 28 пост

    0 0 Отговор
    като знаем колко прости и тъпи консуматори са средностатистическите хамериканци , дето и лагерна количка ще им е трудно да управляват , е напълно нормално да стане някои такъв сакатлък. Особено когато зад волана е ВОДАЧКА хахахахахах
  • 29 Шиничи Ясуко

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "seen":

    Имам сходен случай като твоя,при непредвидени ситуации действаш инстинктивно и няма време да гледаш копчета и бутончета на скоростния лост.Моя случай е БМВ Х 5 Х драйв