Отидете към основна версия

3 908 8

Alibaba пуска първия "интернет автомобил"

  • alibaba-
  • saic-
  • rx5

Най-големият онлайн магазин в света Alibaba и китайският производител SAIC представиха нов кросоувър с уникална операционна система, която го превръща в първия "интернет автомобил" на пазара. YunOS предоставя всевъзможни електронни услуги и улеснява максимално водача в използването им.

Според шефа на технологичното подразделение на Alibaba ван Цян "умните операционни системи ще се превърнат във втори двигател за колата, а данните ще станат допълнително гориво". Бъдещите собственици на RX5 ще могат да заплащат паркинга, да зареждат с гориво, да си купуват кафе и общо взето да пазаруват всичко без дори да докосват портфейла си.

YunOS ще препоръчва резултати при търсене, ще отговаря на въпроси и ще позволява на собствениците да общуват помежду си. "Мозъкът" на RX5 ще различава гласови команди, ще разполага с камери пълно 360-градусово видеонаблюдение и навигационна система от ново поколение.

Техническите подробности за новия кросоувър засега са оскъдни. По непотвърдена информация RX5 ще има изцяло електрическо задвижване и ще бъде снабден с автопилот. От Alibaba компенсират лаконичността си по тази тема с конкретика по въпроса с цената - базовата версия ще струва 148 800 юана или малко над €20 000.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини