Last news in Fakti

12 Юли, 2016 11:54 3 905 8

Alibaba пуска първия "интернет автомобил"

  • alibaba-
  • saic-
  • rx5
Alibaba пуска първия "интернет автомобил" - 1

Най-големият онлайн магазин в света Alibaba и китайският производител SAIC представиха нов кросоувър с уникална операционна система, която го превръща в първия "интернет автомобил" на пазара. YunOS предоставя всевъзможни електронни услуги и улеснява максимално водача в използването им.

Според шефа на технологичното подразделение на Alibaba ван Цян "умните операционни системи ще се превърнат във втори двигател за колата, а данните ще станат допълнително гориво". Бъдещите собственици на RX5 ще могат да заплащат паркинга, да зареждат с гориво, да си купуват кафе и общо взето да пазаруват всичко без дори да докосват портфейла си.

Alibaba пуска първия "интернет автомобил"

YunOS ще препоръчва резултати при търсене, ще отговаря на въпроси и ще позволява на собствениците да общуват помежду си. "Мозъкът" на RX5 ще различава гласови команди, ще разполага с камери пълно 360-градусово видеонаблюдение и навигационна система от ново поколение.

Техническите подробности за новия кросоувър засега са оскъдни. По непотвърдена информация RX5 ще има изцяло електрическо задвижване и ще бъде снабден с автопилот. От Alibaba компенсират лаконичността си по тази тема с конкретика по въпроса с цената - базовата версия ще струва 148 800 юана или малко над €20 000.

Alibaba пуска първия "интернет автомобил"

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jimmy

    0 1 Отговор
    китайците летят нагоре, а колите им стават все по-добри, ако това на снимките струва 25к евро и е читаво, то немците ще останат гладни
  • 2 Пържен ориз със зеленчуци

    0 0 Отговор
    Купих си преди година китайски скутер-нов. Километрите които съм навъртял,повечето са с тикане! Може само да си представите как са пострадали всички китайски майки и лели!!! Иначе моторчето ставаше за снимка,както и тази красива кола! Само да отбележа че моторчето лесно се тикаше поради малките габарити и тегло!

    Коментиран от #5, #8

  • 3 Jimmy

    0 0 Отговор
    засега само немска кошница ме е оставяла на пътя ;) и то проблема беше банален, да се счупи съединител, който е сменен преди 30к км...
  • 4 Нафарфорий

    0 0 Отговор
    Нали видяхме ко стана с грейт уол? Това горе е същият боклук!

    Коментиран от #6

  • 5 Краси

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пържен ориз със зеленчуци":

    Аз пък имам 2 "големи" (250сс и 300сс) и 3 детски китайски мотора и досега нито един не ме е оставял никъде. Имат си разни дразнещи "особености", но са в пъти по-евтини от японските и европейски аналози.

    Но трябва да се отбележи, че не са и от най-евтините китайци, които са масовка (особено по нашите географски ширини)!
  • 6 а ся

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нафарфорий":

    Гриша Ганчев беше спрян !!!!
  • 7 ххх

    0 0 Отговор
    SAIC не беше ли компанията, която купи правата на Rover (не го бъркайте с Land Rover) след като те фалираха? Даже май извадиха модел, който беше досуш като Rover 75...
    Ако са взели нещо от британците може и да се научат не просто да копират, а след време и да почнат да правят качествени коли, знае ли човек...
    Китайците се учат, даже се учат бързо и е въпрос на време да станат популярни и тук.
  • 8 хе хе

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пържен ориз със зеленчуци":

    Човек разсмя ме с тоя коментар :))) ....ама па поне няма си купуваш части ментета, всичко ти е ориганал Made in China !