Отидете към основна версия

13 914 20

Дизелите на Volkswagen били най-чистите в Европа

  • volkswagen-
  • transport & environment-
  • дизелгейт-
  • изследване-
  • проучване

Независимата организация Transport & Environment публикува изследване върху вредните емисии на автомобили с дизелови двигатели, отговарящи на стандарта за екология Евро 6. В проучването, озаглавено Dieselgate: Who? What? How?, са оценени 230 модела, продавани на пазарите на Стария континент.

Резултатите са крайно изненадващи предвид заглавието на изследването. Оказва се, че въпреки дизеловия скандал, който разтърси Volkswagen, по нормите на Евро 6 колите на немския гигант са най-безопасни за природата и човешкото здраве. В дъното на класацията по ниски емисии на азотни окиси пък са Fiat и Renault-Nissan.

Въпреки обнадеждаващите заключения за дизелите от най-ново поколение от Transport & Environment констатират, че по пътищата на Европа продължават да се движат над 29 млн. автомобила, чиито нафтови мотори замърсяват въздуха далеч над декларираното от производителите.

Проблемните модели отговарят най-вече на стандарта Евро 5, на който съответстват двигателите на VW, предизвикали "Дизелгейт". "Лидер" по брой такива коли по европейските пътища също е немският концерн. Според авторите на изследването обаче нито един производител не покрива нито нормите на Евро 5, нито тези на Евро 6 и за пълен отказ от дизела ще се говори все по-често.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини