Отидете към основна версия

24 679 44

Скандалът няма край: BMW също изтегля дизелови коли

  • bmw-
  • mercedes-
  • изтегля-
  • дизел-
  • коли-
  • авто

След Daimler и от BMW обявиха, че планират да изтеглят част от дизеловите си автомобили от пазара, за да намалят вредното отделяне на азотни оксиди

Снимка : БТА / АП

Скандалът с дизеловите мотори на водещите автопроизводители продължава, след като днес BMW заяви, че също ще модифицира част от превозните си средства, във връзка с намаляването на отделянето на вредни вещества, съобщава вестник „Билд“.

Ескалира ли Скандалът? Какво трябва да направя ако съм потърпевш? Най-важните въпроси и отговори:

Кои коли трябват да посетят сервиза?

Засегнати са почти всички дизелови модели на Mercedes-Benz със стандарт на емисии за изгорели газове Euro 5 и Euro 6 – близо 3 милиона автомобили. От подобрения не се нуждаят само колите с дизелови двигатели от последно поколение, защото били достатъчно „чисти“, смятат от Daimler.

Изтеглянето обаче не спира само с превозните средства на Mercedes-Benz. BMW също планира да надгради софтуера на половината от автомобилите си със стандарт на емисии за изгорели газове Euro 5. Само в Германия броят им възлиза на 350 000.

Какво ще предприемат другите автомобилни концерни?

На запитване на вестник „Билд“ повечето автопроизводители са отговорили, че въпросът за дизеловия скандал ще бъде обсъден на среща, организирана от тях самите, на 2-ри август. На нея ще присъстват шефовете на Audi, BMW, Ford, Opel, Porsche и Volkswagen, както и представители на профсъюзите и на съюзите на работодателите.

Трябва ли сам да потърся сервизите ако съм потърпевш?

Не, защото софтуерът за отделните мотори и модели още се разработва. Концерните сами ще потърсят собствениците на автомобилите, когато сервизите са готови. Изтеглянето и надграждането на всички коли ще продължи около една година.

Крие ли недостатъци „подобрението“ на дизеловите автомобили?

От Daimler и BMW обещават, че надграждането на софтуера няма да намали мощността или да увеличи разхода на колите. „Дългосрочно мярката би трябвало да бъде полезна за собствениците на дизеловите превозни средства, защото би ги защитила от евентуална забрана за движение“, коментираха от водещите немски концерни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини