Отидете към основна версия

16 297 23

Откриха нов източник на литий

  • литий-
  • вулкан-
  • супервулкан

Учени от Станфордския университет в САЩ откриха перспективен източник на големи количества литий, основния компонент за съвременните акумулаторни батерии. Според изследователите ценният елемент се съдържа в изригващата от кратерите на супервулкани лава.

В момента литий се добива от естествени находища най-вече в Чили и Австралия. Постоянно увеличаващото се търсене на елемента обаче изисква все по-големи обеми. Според Томас Бенсън от Станфорд новият източник може да покрие нарастващите нужди на индустрията.

Супервулканът се отличава от обикновения по обема на изригващата за един активен цикъл лава (над 1 000 кубически метра). Новото откритие позволява добива на суровината по протежение на целия т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, в който са съсредоточени над 60% от супервулканите по света.

Учените са изследвали химическия състав на лавата, изригнала преди повече от 1 милион години в щатите Невада и Орегон. Находките дават повод за оптимизъм, че ще бъде открит практически неизчерпаем източник на ценния елемент.

Литият се използва за производството на батерии, които се използват в практически всички сфери на съвременния живот от смартфоните до електромобилите. Дефицитът на суровината забавя темповете на развитие на нови технологии и в частност - транспортната сфера.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини