24 Март, 2021 14:17 4 147 6

Дрон засне изригването на вулкана и прелетя над него (ВИДЕО)

  • вулкан-
  • изригване-
  • дрон

Изригването на вулкана е класифицирано като незначително, но гледката е уникална

Дрон засне изригването на вулкана и прелетя над него (ВИДЕО) - 1

Миналата седмица в петък Исландският метеорологичен офис (ИМО) обяви началото на изригването на вулкана Фаградалсфял, разположен на около 40 км югозападно от столицата на страната Рейкявик. Изригването бе предшествано от хиляди малки земетресения. В района е въведена зона за забрана на полети, но до събота вечерта изригването спря. Според учените последното изригване на Фаградалсфял се е случило преди повече от 800 години.

Повече от 40 000 земетресения са се случили в района през последните четири седмици, огромен скок от 1000 на 3000 земетресения, регистрирани ежегодно от 2014 г. насам. След краткосрочно изригване близо до исландската столица не е имало катастрофални последици, но е дало възможност на жителите да наблюдават спираща дъха гледка на нажежена лава, разпространяваща се по повърхността.

Сред наблюдателите на Фаградалсфял беше собственикът на безпилотното превозно средство Бьорн Щайнбек, който успя да използва дрона си, за да улови процеса директно в епицентъра на изригването. Безпилотният летателен апарат извърши „героичен“ полет директно над кратера на вулкана по време на изхвърлянето на лава. Видеоклип на полета над магмата записва парчета от нажежаема материя, летящи в непосредствена близост до него и способни да унищожат крехкия безпилотен самолет за миг.

Изригването на вулкана е класифицирано като незначително. Така че дължината на пукнатината, от която е изригнала лавата, не надвишава 500-700 метра, а общата площ на разлива на магмата не надвишава един квадратен км. По време на изригването не се наблюдава падане на вулканична пепел и населението на исландската столица прекарва уикенда, наблюдавайки развитието на изригването директно.

Единствено IMO предупреди жителите на подветрената страна на вулкана за необходимостта от затваряне на прозорците, за да се предпази от потенциалното отделяне на опасни за здравето газове. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не мисля

    3 2 Отговор
    че е разположен, а разположил се
  • 2 Виж

    7 4 Отговор
    Нищо не е заснел!
    Ама то как да се сети, че кратерът е надолу, та там да снима :)

    И това 17с клипче сигурно събира "лайкове", ОТВРАТИТЕЛНО! Отвратително е и това, че тук ни го рекламирате!

    Коментиран от #5

  • 3 сащ са

    2 3 Отговор
    мордор
  • 4 Само да спомена

    5 1 Отговор
    че от видеото, което виждам, разбирам, че има един дрон по-малко. Доста скъпо видео се е получило...
  • 5 Не а ти

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Виж":

    Ходи ти да снимаш с хуалея. Мамин златен.
  • 6 Льотчика съм

    2 2 Отговор
    Аз пък ще ходя да снимам със самальота, и без туй за друг чеп не ставам