Отидете към основна версия

5 076 72

Tesla патентова система за замяна на батерии

  • tesla-
  • батерии-
  • акумулатори

Бързата смяна на батерията вместо продължително зареждане не е нова идея. В Израел дори има работеща система от типа "празно" за "пълно", но засега тя не може да се похвали с особена популярност в други страни.

Пробивът обаче може да дойде от неочаквана посока. Tesla патентова конструкция, която позволява подмяна на изтощената батерия на електромобила със заредена в рамките на максимум 15 минути.

Калифорнийският производител се смята за твърд поддръжник на зарядните устройства, тъй като според проучванията едва 5% от собствениците на коли на ток са склонни на смяна на батерията. Останалите 95% предпочитат сами да зареждат акумулаторите, макар това да изисква много повече време.

Въпреки статистиката обаче Илон Мъск явно не е готов да погребе окончателно идеята за сменяеми акумулатори. Патентът на инженерите му предвижда специална рампа, монтирана на ремарке.

Собственикът на кола с изтощени батерии може да повика мобилната платформа отвсякъде. Най-късно 15 минути след пристигането ѝ с усилията на един-единствен служител акумулаторите ще бъдат заменени с напълно заредени.

Процедурата е доста проста. Електромобилът се повдига с подемник, след което техникът демонтира "празната" батерия с "пълна". Прогнозната цена на услугата е между $60 и $80.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини