Отидете към основна версия

6 143 12

Нова батерия се зарежда за 20 секунди

  • батерия-
  • акумулатор-
  • графен-
  • корея

Учени от корейския университет KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) са разработили акумулатор, който се зарежда напълно за едва 20 секунди. В състава на батерията няма леснозапалими органични разтворители, а течни електролити на водна основа. Това я прави не само екологично безвредна, а и изключва риска от самовъзпламеняване.

Изобретението на екипа, ръководен от проф. Кан Ку Йон, спада към класа на проточните акумулатори. Енергията в този тип батерии се генерира от взаимодействието между два течни компонента, разделени от мембрана. В единия компонент е потопен анодът, а в другия - катодът.

В новия корейски акумулатор такава мембрана липсва. Същността на изобретението се състои в избора на материали за електролита, които обезпечават максимално бърз обмен, различна плътност и намаляване на енергийните загуби до минимум. За анод е използван графен, а катодът се състои от наночастици от метални окиси.

Новата батерия притежава 100 пъти по-голяма енергийна плътност и изключително висока скорост на зареждане. От KAIST твърдят, че разработката е съвместима със съвременните мобилни устройства, а ниската себестойност позволява серийното производство да започне съвсем скоро.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини