Отидете към основна версия

15 737 14

20 любопитни факта за нефта

  • нефт

Новите технологии, които обещават да обезсмислят ролята на нефта в световната икономика, се роят като гъби след дъжд. Засега обаче "черното злато" си остава незаменим ресурс, за който се водят войни, а производните му продукти присъстват във всяка област от ежедневието ни. Руският сайт Novate е събрал няколко любопитни факта за него.

1. По време на Първата световна война самолетните двигатели използват рициново масло за смазка. Неизгорелите газове от него се изхвърлят от ауспухните тръби, заради което пилотите често страдали от диария.

2. САЩ внасят повече нефт от Канада и Мексико, отколкото от всички страни от Близкия Изток, взети заедно.

3. Норвежката нефтена компания Statoil пуска за продажба една от своите платформи. Обявата гласи: "Продава се добре поддържана платформа с 20 спални, от които се открива панорамна гледка към морето. Има и достатъчно място за хеликоптер".

4. В Туркменистан всеки шофьор получава по 120 литра бензин на месец безплатно.

5. През 2011 г. средната заплата на работник на нефтена платформа в САЩ e $100 000.

6. На територията на една от гимназиите в "Бевърли Хилс" работят 19 нефтени кладенеца. Училището печели по $300 000 годишно от тях.

7. Дизеловите двигатели са кръстени на изобретателя си Рудолф Дизел, а не на горивото. Всъщност първите дизели работят на фъстъчено масло.

8. На Съединените щати се пада повече от половината от световното потребление на нефт.

9. Русия добива по около милион барела повече нефт дневно от Саудитска Арабия.

10. През 2010 г. мъртвопияният лондонски брокер Стийв Пъркинс купува по невнимание нефт на стойност над $500 млн. и изстрелва цените на "черното злато" до 8-месечен връх.

11. Според Световната здравна организация дизеловото гориво е по-канцерогенно от цигарите.

12. Цените на горивата в Норвегия са едни от най-високите в света. Натрупаните от тях средства се използват за безплатно образование и инфраструктура.

13. Дори ако цялата произведена в САЩ царевица и соя се използва за рафинирането на биогориво, то би задоволило едва 10% от нуждите на страната.

14. От машинното отделение на бойния кораб USS Arizona, потопен през 1941 г. в Пърл Харбър до ден-днешен продължава да изтича гориво, което образува петно по повърхността на водата.

15. Въпреки че САЩ изхарчват близо $700 млрд. за войната в Ирак, почти всички нефтени контракти за спечелени от компании от други страни.

16. От нефтопровод в Еквадор в тропическите гори на Амазонка е изтекъл повече нефт, отколкото при аварията с танкера Exxon Valdez в Аляска - една от най-страшните екологични катастрофи в историята.

17. Аборигените в някои райони на Австралия дишат бензин, за да достигнат състояние на еуфория. Ето защо в страната-континент се използва горива Opal, в които практически няма химически примеси.

18. Венецуела разполага с най-големите доказани залежи от нефт на планетата - почти 300 млрд. барела. За сравнение САЩ заемат 10-о място с 33 млрд. барела.

19. Автор на идеята в бензина да се добавя олово, за да работят двигателите по-тихо, е химикът Томас Миджли. Смята се, че предложението му е нанесло повече вреди на природата, отколкото коя да е човешка намеса в историята.

20. Хората познават нефта от зората на цивилизацията. Древните го използвали за слепване на различни материали и като хидроизолиращ уплътнител.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Total: Нефтената епоха приключва през 2030 г.

    Френската корпорация Total прогнозира, че краят на петролната епоха ще настъпи след 2030 г., съобщава Bloomberg. Аналитиците на нефтения гигант смятат ...
    30.09.2020
    7 290
    50
  • Километрични опашки за бензин във Венецуела

    Остър недостиг на горива по бензиностанциите предизвиква образуването на гигантски опашки от автомобили във Венецуела, съобщава Reuters. Шофьори разка ...
    21.05.2019
    4 280
    19
  • Токът или петролът - кой ще победи?

    Нарастващите продажби на електромобили свиват потреблението на въглеводородни горива. Има ли от какво да се притесняват производителите на нефт? В ...
    27.03.2019
    2 968
    18
  • Водорасли заменят нефта

    Учени от университета "Нелсън Мандела" в ЮАР са разработили нов вид гориво, което според тях може да покрие голяма част от нуждите на страна ...
    24.12.2015
    4 662
    6