Last news in Fakti

23 Март, 2018 17:17 15 702 14

20 любопитни факта за нефта

  • нефт

Новите технологии, които обещават да обезсмислят ролята на нефта в световната икономика, се роят като гъби след дъжд. Засега обаче "черното злато" си остава незаменим ресурс, за който се водят войни, а производните му продукти присъстват във всяка област от ежедневието ни. Руският сайт Novate е събрал няколко любопитни факта за него.

1. По време на Първата световна война самолетните двигатели използват рициново масло за смазка. Неизгорелите газове от него се изхвърлят от ауспухните тръби, заради което пилотите често страдали от диария.

2. САЩ внасят повече нефт от Канада и Мексико, отколкото от всички страни от Близкия Изток, взети заедно.

3. Норвежката нефтена компания Statoil пуска за продажба една от своите платформи. Обявата гласи: "Продава се добре поддържана платформа с 20 спални, от които се открива панорамна гледка към морето. Има и достатъчно място за хеликоптер".

4. В Туркменистан всеки шофьор получава по 120 литра бензин на месец безплатно.

5. През 2011 г. средната заплата на работник на нефтена платформа в САЩ e $100 000.

6. На територията на една от гимназиите в "Бевърли Хилс" работят 19 нефтени кладенеца. Училището печели по $300 000 годишно от тях.

7. Дизеловите двигатели са кръстени на изобретателя си Рудолф Дизел, а не на горивото. Всъщност първите дизели работят на фъстъчено масло.

8. На Съединените щати се пада повече от половината от световното потребление на нефт.

9. Русия добива по около милион барела повече нефт дневно от Саудитска Арабия.

10. През 2010 г. мъртвопияният лондонски брокер Стийв Пъркинс купува по невнимание нефт на стойност над $500 млн. и изстрелва цените на "черното злато" до 8-месечен връх.

11. Според Световната здравна организация дизеловото гориво е по-канцерогенно от цигарите.

12. Цените на горивата в Норвегия са едни от най-високите в света. Натрупаните от тях средства се използват за безплатно образование и инфраструктура.

13. Дори ако цялата произведена в САЩ царевица и соя се използва за рафинирането на биогориво, то би задоволило едва 10% от нуждите на страната.

14. От машинното отделение на бойния кораб USS Arizona, потопен през 1941 г. в Пърл Харбър до ден-днешен продължава да изтича гориво, което образува петно по повърхността на водата.

15. Въпреки че САЩ изхарчват близо $700 млрд. за войната в Ирак, почти всички нефтени контракти за спечелени от компании от други страни.

16. От нефтопровод в Еквадор в тропическите гори на Амазонка е изтекъл повече нефт, отколкото при аварията с танкера Exxon Valdez в Аляска - една от най-страшните екологични катастрофи в историята.

17. Аборигените в някои райони на Австралия дишат бензин, за да достигнат състояние на еуфория. Ето защо в страната-континент се използва горива Opal, в които практически няма химически примеси.

18. Венецуела разполага с най-големите доказани залежи от нефт на планетата - почти 300 млрд. барела. За сравнение САЩ заемат 10-о място с 33 млрд. барела.

19. Автор на идеята в бензина да се добавя олово, за да работят двигателите по-тихо, е химикът Томас Миджли. Смята се, че предложението му е нанесло повече вреди на природата, отколкото коя да е човешка намеса в историята.

20. Хората познават нефта от зората на цивилизацията. Древните го използвали за слепване на различни материали и като хидроизолиращ уплътнител.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iQ-5

    38 17 Отговор
    Факт -21 В САЩ много го обичат даже са готови и война да направят от любов към нефта!
  • 2 ST'Hunter

    7 19 Отговор
    Май на купона пише 20 литра?!

    Коментиран от #3

  • 3 Д'мин

    54 2 Отговор

    До коментар #2 от "ST'Hunter":

    Ако на купона пишеше 120 л. а колата ти побира 80, какво правим? Явно купоните са по 20л. 6 броя. Логично и близко до акъла. А ти защо питаш?
  • 4 Боздуган

    16 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Въпреки че САЩ изхарчват близо $700 млрд. за войната в Ирак, почти всички нефтени контракти за спечелени от компании от други страни.

    Коментиран от #7

  • 5 гост

    9 8 Отговор
    За съжаление автора не е посочил източниците , но и така е ясно , че са стари ! Първо страната с най-големи доказани залежи вече е САЩ , след шистовата революция , така че Венецуела е аут ! Освен това до края на годината се очаква да стане и най-големия производител на петрол в света , защото Русия и Саудитска Арабия ограничават изкуствено добива , а САЩ го увеличава и то доста бързо ! Също така това че потребявали половината нефт в света е сигурно отпреди десет години или повече , защото от три години поне Китай употребява повече от САЩ , значи станаха повече от 100% само от двете , без останалите да са взели и капка ! Това , че внасят най-много от Канада и Мексико е съвсем нормално , защото са най-близо , имат безмитен внос и повечето петрол там се добива от американски компании , съответно цените са най-ниски ! Това , че Русия произвежда повече от Саудитска Арабия , също е защото арабите изкуствено задържат добива още от 70-те години , иначе ако поискат могат да го вдигнат с темпове , за които другите не могат и да мечтаят , защото просто ще отворят крановете и ще пуснат помпите , а няма да разработват нови находища , почти всички останали добиват на максимум от възможностите си ! Освен това арабския петрол е между 5 и 25 ПЪТИ по-евтин като себестойност , има находища и в момента под 3 долара за барел , докато руските почват от 10-15 за старите и над 25 за новите :
    Руските компании разполагат с петролни резерви за не повече от 30 години и шансът да

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Руските компании разполагат с петролни резерви за не повече от 30 години и шансът да се открият нови находища е да се навлиза в дълбокия Север. Това заяви министърът на енергетиката Александър Новак на международния форум "Арктика - територия на диалог", в момент, когато президентът Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу бяха на посещение на архипелага Земя Франц Йосиф на 1000 км на север от северните брегове на страната.
  • 7 Зорлем

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Боздуган":

    Все ми се струва, че "фактите" от коментари 1 и 4 са взаимно изключващи се, така че интересно кой от двата не е верен.
  • 8 гост

    4 3 Отговор
    Михаил Крутихин от Rusenergy констатира фактическата катастрофа на руските петролни компании при днешните цени на нефта по световните пазари- около и под 31 долара за барел. Това пише в свой анализ newsader.com.
    „Средната себестойност на добивания в Русия петрол за всички действащи проекти е между 35-37 долара за барел. В момента например „Роснефт” доизпомпва леснодостъпните си находища, където не е необходимо да се влагат никакви инвестиции. Но това ще приключи и ако цената от 29 долара за барел, на която сега се продава руския сорт Urals се запази, това означава загуба от 20%”, анализира Крутихин.
    Последствие от срива на цените е и отказът на повечето руски компании да разработват нови находища. Ако се пресметнат необходимите за това инвестиции, ще стане ясно ,че себестойността на този петрол ще е около 80 долара за барел.
    А и въведените от ЕС и САЩ санкции срещу Русия не дават възможност дори при наличие на пари да се закупи необходимото нефтопреработващо оборудване за тези нови находища.
  • 9 гост

    5 1 Отговор
    Цените на петрола в момента се крепят единствено на незначителното по-голямо търсене от предлагане на петрол . По прогнозите на всички експерти до 2021-2022 г ще бъде достигнат пика в търсенето , след което предлагането постоянно ще превишава търсенето и то прогресивно , тоест до 4-5 години максимум ще има нов срив на цените и то по-голям от последния и без възможност за промяна !

    Коментиран от #10

  • 10 НикиД

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    и от къде точно ще дойде този срив в търсенето, след като през последните 50 год непрекъснато се увеличава търсенето на петрол? сигурно заради електромобилите.....

    Коментиран от #11, #14

  • 11 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "НикиД":

    Понеже явно си мислиш , че става въпрос за някакви страшни проценти
    , да ти кажа че са достатъчни 3-4 % разлика , за да стане срив . А и тая глупост за "последните 50 години" не знам къде си я чул , ама повече не я казвай , че много ще ти се смеят ! Даже в момента е два пъти по-ниска от само преди четири години и без изгледи за възстановяване , а преди това е имало поне още три пъти срив във пъти ! И става въпрос за 3-4% разлика , не за в пъти , а ако искаш ето ти да почетеш :
    "Забравяме, нали? Преди 120 години светът живееше без петрол. Петролът не винаги е движел световната икономика. Идеята е, че алтернативната енергия под различни форми набира скорост и нещата се променят," добавя той. Главният изпълнителен директор на Longview Economics прогнозира, че цената на петрола в крайна сметка ще падне до 10 долара за барел в следващите 6 до 8 години.
    https://profit.bg/foreks/analizator-tsenata-na-petrola-shte-se-srine-do-10-dolara-za-barel/

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДизелПърдел

    8 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 11. Според Световната здравна организация дизеловото гориво е по-канцерогенно от цигарите.
    Дано феновете на барутници се осъзнаят!
  • 14 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "НикиД":

    И също така не се точи как бензина и дизела ще станат "без пари" , щото освен цена на петрола има цена на преработка , данъци и акцизи , които прогресивно се увеличават , заедно с изискванията за изхвърлените газове , така че бензин и нафта за стотинки не чакай , но държавите разчитащи основно на износ на петрол ще имат големи ядове !