Last news in Fakti

27 Март, 2019 12:48 2 961 18

Токът или петролът - кой ще победи?

  • петрол-
  • нефт-
  • електромобил-
  • потребление

Нарастващите продажби на електромобили свиват потреблението на въглеводородни горива. Има ли от какво да се притесняват производителите на нефт?

В страни като Русия делът на електромобилите клони към нула и петролните компании могат още дълго да разчитат на стабилно търсене. В глобален мащаб обаче автомобилите на ток започват тихомълком да влияят на пазара на въглеводороди.

Според Bloomberg NEF тази година електромобилите ще намалят потреблението на бензин и дизел с 96 000 борела на ден (15 264 000 литра), а общият спад в резултат на навлизането на електрическите технологии в транспорта ще достигне 352 000 барела на ден - примерно колкото са нуждите на държави като Перу или Португалия.

На пръв поглед тези количества изглеждат значителни, но от 2011 г. досега търсенето на нефт е нараснало с 12 000 000 барела на ден и в момента достига 100.6 млн. Оказва се, че влиянието на електромобилите върху потреблението се измерва с едва 0.35% от световното потребление.

Експерти обаче обръщат внимание не на абсолютните стойности, а на тенденциите. През 2019 г. електромобилите ще спестят 14 пъти повече петролни продукти, отколкото през 2014-а и това число тепърва ще расте.

При това главната заплаха за производителите на въглеводородни горива са не електромобилите, а електрическите автобуси, които навлизат масово в Китай и други страни. От 352 000 спестени барела дневно на тях се падат 270 000.

От Bloomberg NEF изчисляват, че 1 000 рейса на ток заместват нуждата от 500 барела на ден, а 1 000 електромобила - едва 15, което е лесно обяснимо с пробега и постоянното използване.

Според прогнозите до 2040 г. масовото навлизане на коли на ток, стимулирано от правителствата на много държави и обществените нагласи, ще доведе до спад в потреблението на петролни горива с 6.4 млн. барела на ден. Други 7.5 млн. ще спестят технологиите, намаляващи разхода на бензин и дизел. На фона на световното потребление от над 100 млн. нефтените босове все още могат да спят спокойно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 560

    34 6 Отговор
    ВЕЧЕ 3-4 МИЛИАРДА ДУШИ СЕ ТРОВЯТ САМО В АЗИЯ ОТ ПЕТРОЛА. УМИШЛЕНО СЕ ЗАБАВИ НАВЛИЗАНЕТО НА ЕЛ.ТЕХНОЛОГИИТЕ А ОТ ТОВА ГУБИМ ВСИЧКИ, ПЕЧЕЛЯТ ЕДНА ШЕПА АРАБЕЛИ И ПЕТРОЛНИ МАГНАТИ

    Коментиран от #5

  • 2 тити итиим

    17 15 Отговор
    Реално дори автомобилите да са електрически дори и 70% -петрола ще остане сьс сьщото тьрсене-дори може и да се увеличи.И причината е много проста-голям процент от всички стоки сьдьржат производни от суров петрол.Почти няма стока която да не сьдьржа петрол-грубо сказано.Нали точно тази електричка е напичкана с пласмаси-а всички нейни детайли са правени в заводи работещи на газ...Та това е просто кух фитил в тази статия.

    Коментиран от #4

  • 3 гост

    11 7 Отговор
    Босовете изобщо не могат да спят спокойно , щото 6,4 и 7,5 са 13,9 или близо 14% от ЦЯЛОТО СВЕТОВНО потребление , а там са достатъчни 2-3 % излишък , за се сринат цените наполовина !!! Което вече е ставало много пъти !!! И тия 2-3 % ще бъдат налице не 2040 година , а само след 3-4 години и това вече се вижда съвсем ясно !!!! Опек + вече трета година намалява производството и задържа изкуствено пазара и въпреки това той още е с излишък и няма никакви изгледи за повишение на цените , напротив стабилно вървят надолу !!! А още даже не е тръгнало антимонополното дело , което ще спре всякакви договорки на ОПЕК и сие !!Така че държавите бензиноколонки ги чакат повече от черни времена !!

    Коментиран от #7

  • 4 гост

    14 7 Отговор

    До коментар #2 от "тити итиим":

    Първо става въпрос за ПЕТРОЛ , а не за газ и второ по-големи глупости отдавна не бях виждал !!! Над 75 % от петрола се употребява именно в транспорта , а пластмасите са продукта който ще търпи най-драконовските рестрикции в следващите години , водещи даже до пълна забрана в определени отрасли като хранителния и опаковките въобще !! Да не говорим , че на планетата има толкова натрупани пластмаси , че в следващите 100 години могат да се ползват само рециклирани и пак ще има още толкова !!! За всичко останало има отдавна измислени заместители , единствената разлика е , че са малко по-скъпи , но за сметка на това екологични !! Тоест едно законче , което да изравни цените им с петролните и даже да ги направи по-евтини и финито !!!
  • 5 Електрошок

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "560":

    Още седемдесетте години бяха разработени ефективни полупроводникови схеми за управление на електродвигатели.Тогава се появиха и по-мощни постоянни магнити,които стимулираха разработките на безчеткови двигатели и генератори.Появиха се ел-двигатели с огромен въртящ момент в металорежещите машини.Бяха налице всички условия за електромобили и- пълна тишина!
  • 6 Хахаха

    13 5 Отговор
    Босовете въобще не спят спокойно, защото Мъск създаде и електрически камиони. Волво и Скания пуснаха също електрически камиони. От цялото добивано количество петрол около 40 % заминава за гориво. Но идва още един много голям удар и това е забраната за ползване на пластмасови еднократни продукти, като торбички, прибори за хранене и прочие. Това вече ще удари много сериозно потреблението на петрол. Комбинирано с електричките, поне в близките три години аз виждам спад на търсенето поне с 20%, а в следващите 5, поне 40 %. Три и пет години въобще не са дълъг срок, това за индустрии изискващи инвестиции в милиарди, е като мигване
  • 7 4ишеожа

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Чакат ги тежки времена след 20 години.... Евентуално... И то ако САЩ не стане или вече не остане производител номер 1 в света до тогава. Изобщо толкова променливи има, че с кой акъл раздавате прогнози и констатации не знам. Тенденциите идват и си отиват. То затова и като чуе човек думата тенденция, първата му асоциация е "модна тенденция", т.е. нещо дето днес е много вървежно, пък утре вече е старо.

    Коментиран от #9

  • 8 куку руку ку

    14 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Токът или петролът - кой ще победи?"... Квантовата механика!
  • 9 гост

    11 8 Отговор

    До коментар #7 от "4ишеожа":

    След 20 години ще е абсолютния край , а агонията ще почне много по-рано , даже вече е почнала !!! И явно изобщо не вдяваш какво прави САЩ !!! Защо си мислиш след като толкова десетки години държеше собствения си петрол под ключ и внасяше отвън толкова рязко смени политиката и вече е най-големия производител , а скоро и износител ?? Именно за да не даде възможност на ОПЕК и сие да го рекетират като 70 години , докато преминава на безпетролна икономика !!! За разлика от тях дела на приходите от петрол в Щатската икономика са под 7-8 % дори сега и те никога не са били от особено значение !!! Единственото значение е премахването на зависимоста от петрол на световната икономика , а с него и значението на араби и ушанки , след което следва неизбежното им отиване където им е мястото , в банановите републики !!

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 10 Я па тоя експерт

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Умния-дори телефона от който пишеш наполовината е от петролни продукти.Та преминаването на електрички дори и утре да стане на сто процента(което е невьзможно) петрола няма как да умре.А имайки предвид,че световното потребление постоянно се увеличава-няма как петрола да умре.Няма нито една стока в която да няма петролни сьставляващи.Мани ги ти камионите и колите-важното е от какво са направени тези електрички.Нали и те са пьлни с пластмаса и всякакви под продукти на петрола-дори и жиците им са изолирани от материал който произлиза от петрол.Айде по-реално гледай на нещата-стига с този романтичен идиотизьм ....
  • 11 Я па тоя експерт

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Сащ свали ключа на петрола си заради няколко причини-да запьлни поне временно дупките в икономиката си и бюджета-защото там е яма без дьно....второто е,че вече все по трудно смучат петрол от демократизираните от тях дьржави-просто губят влияние...третото е просто по политически причини-грубо казано за PR на управляващите в Б.Дом-да ти напомня ли как Обама още през 2011 ни обещаваше,че САЩ ще залеят Европа с американска газ-кьде е? А и тези които го получиха този американски газ ревьт сега с глас-Полша и Естония...Та не ми представяй тук американците като "хванали Бога за рога" и знаят и могат всичко-просто сега си гьрмят един от козовете-на който разчитаха за черни дни...

    Коментиран от #17

  • 12 Жеката

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Пич сигурен ли си,че САЩ са рекетирани от ОПЕК-нещо не те слуша главата май? Нали веднага щеше да има Арабски Революции там по американски сценарии! Не се излагай така.
  • 13 Язе

    8 4 Отговор
    И сега на всяка продадена електричка се продават по над 400-500 коли с ДВГ а някой си мисли,че ще спадне търсенето.Глупости на търкалета.Доказано е,че градовете където са забранени за движение нормални коли,замърсяването продължава да се увеличава.
  • 14 1122

    4 9 Отговор
    ТОКА ще победи,само,че всяка кола трябва да стане ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА,да трябва и може да стане,вече има такива ,НО отказват да ги патентоват,а ако много настояваш ....може да изчезнеш.Има още много петрол и тия които печелят от това веднага те разчистват.Още Тесла беше казал,че електричеството може да се предава на обекта който го използва както се предават радио вълните.Но има и други начини,като гравитацията.Водата как тече по баира надолу.Има начини ,експериментите са успешни,само трябва да се поусъвършенстват,и можеш да имаш ток където и да се намираш,няма да ти трябват много батерии,само една от време на време,а когато не си ползваш колата тока можеш да го ползваш в къщи,на вилата,той е винаги под ръка.Айде да видим учените какво ще направят?Нека се позамислят малко,прототипа го има,нека и те да направят свой,ръкавицата е хвърлена.

    Коментиран от #15

  • 15 Електрошок

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "1122":

    Някои си мислят,че да говориш глупости е много лесно.Не,не е лесно!Трябва талант за тая работа,а ти го имаш.Трябва да си се опазил от научни знания,и ти си успял.
  • 16 Леонардо

    0 3 Отговор
    75% от петрола отива за горива. Но ел. коли всяка година удвояват продажбите си .А навлизането на камиони и автобуси тепърва предстои. Тънкия момент ще е когато предлагането значително надвиши търсенето -на петрол. Тогава ще продават само онези които могат да предложат най ниски цени -това е.
  • 17 вермилиън

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Я па тоя експерт":

    САЩ започнаха масиран добив , защото утре или вдруги ден тоя петрол няма да има стойност , или хайде да не е хич да няма, но ще е наполовина или дори по ниска от днешната. Така че, те искат да извлекат максималните печалби преди рухването на въглеводородната епоха. А ,че тя ще рухне не подлежи на съмнение.
  • 18 Аман от петрол

    1 0 Отговор
    Стига с тези изкопаеми горива, че няма да можем да живеем на единствената хубава планета, до която имаме достъп. Отдавна трябваше да ограничим петрола, някъде към 1970 г.