Отидете към основна версия

4 409 11

Двигатели от Mercedes-Benz за Volvo?

  • volvo-
  • mercedes-benz-
  • geely-
  • daimler ag

Daimler AG може да получи миноритарен дял във Volvo. Ако планът се осъществи, Mercedes-Benz ще започне да доставя двигатели и компоненти за автомобилите на шведската марка. Двете компании разглеждат и възможността за технологично партньорство и съвместна разработка на електромобили, съобщава Manager Magazin.

През февруари Ли Шуфу, председател на съвета на директорите и основен собственик на холдинга Geely, който притежава Volvo, стана най-големият акционер в Daimler AG. Той купи 9.69% от немския концерн за $9 млрд. (€7.29 млрд.) и обяви за приоритет разработката на електромобили и системи за автономно управление.

Volvo влезе в състава на Zhejiang Geely Holding Group през лятото на 2010 г., когато китайците изкупиха 100% от акциите на шведската компания от Ford за $1.8 млрд. (€1.46 млрд.). Освен Volvo на Geely принадлежат също Lotus и Polestar.

Под китайско ръководство Volvo обнови изцяло моделната си гама, разработи нови три- и четирицилиндрови двигатели и модулните платформи SPA и CMA. В резултат през 2015 г. продажбите на марката за пръв път надхвърлиха половин милион автомобила.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини