Отидете към основна версия

9 795 8

"Вечният" автомобил на Porsche

  • porsche

Производителите отдавна са си направили сметката - качеството и надеждността на продукцията влияят добре на имиджа ѝ, но от "вечни" коли не се печели. Принципът "караш и хвърляш" бе възприет дори от марки, които в миналото бяха символ на автомобилното безсмъртие.

През 70-те години на миналия век обаче германските компании изповядват съвсем различна философия. Стремежът към качество и издръжливост подтиква немските инженери да влагат много по-голям ресурс във всеки възел и агрегат с надеждата да служи възможно най-дълго и вярно.

Този технически перфекционизъм получава допълнителен тласък след петролната криза, когато човечеството за пръв път започва сериозно да се замисля за екологията и по-рационалното използване на ресурсите. Възниква идеята за автомобил, който ще предлага толкова високи експлоатационни качества и надеждност, че ще се предава от баща на син, вместо да се сменя на всеки 5-7 години.

Така се ражда показаното на салона във Франкфурт през 1973 г. Porsche FLA (Forschungsprojekt Langzeit Auto – Изследователски проект за дълговечен автомобил). Концептът има решетъчна каросерия с изключителна здравина, която трябва да бъде покрита с неръждясващи алуминиеви листове.

Солидният 2.5-литров двигател, разположен както се полага на Porsche в задната част, развива едва 75 к.с., но пък има гигантски запас от здравина, тъй като никога не работи в режими на пределни натоварвания. Количеството на податливите на корозия материали в конструкцията е сведено до минимум, а пластмасите са възможно най-качествени и издръжливи.

Маркетолозите на Porsche обаче меко казано не са във възторг от иначе сполучливия проект. Тяхната единствена задача е да продават колкото се може повече и идеята за "вечен" автомобил, който се предава от баща на син, никак не ги въодушевява. Защо човек да купува една кола през живота си, ако могат да му продадат пет и дори повече за същото време?

В крайна сметка - както всеки може да види днес - прагматизмът надделява над инженеринга и проектът за "вечен" автомобил е заметен под килима в маркетинговия отдел на Porsche. FLA Concept обаче продължава да се пази в музея на компанията, за да напомня, че понякога печалбите не са всичко.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини