Отидете към основна версия

5 051 12

Жена съди NASA за лунен прах

  • nasa-
  • съд-
  • дело-
  • нийл армстронг-
  • луна

Собственичка на епруветка с почва от Луната даде под съд NASA с искане да бъде призната за законна притежателна на пробата. Когато била на 10 години, Лаура Мъри Чико получила прахта за спомен от първия човек, стъпил на спътника на Земята - Нийл Армстронг, който бил близък приятел на баща ѝ.

Съгласно законодателството на Съединените щати всички образци от Луната са собственост на американското правителство и трябва да се намират във владение на NASA. Преди няколко години сътрудници на агенцията се опитаха да отнемат проби от лунната повърхност и парче от защитното покритие на космическия кораб Apollo 11 от друга жена.

Лаура Мъри Чико била забравила ценния подарък от десетилетия. Натъкнала се на артефакта, докато разчиствала стари вещи. Заедно с епруветката Нийл Армстронг подарил на жената автограф с пожелание за късмет.

Адвокатите на ищцата твърдят, че в САЩ никога не е имало закон, който да забранява на частни лица да притежават лунни проби. Автентичността на надписа и авторството му пък вече били установени от графологична експертиза. От NASA са отказали да коментират случая.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини