Отидете към основна версия

3 168 14

В САЩ заработи първата 5G-мрежа

  • verizon-
  • 5g

Американският комуникационен оператор Verizon пусна в експлоатация първата 5G-мрежа в света, достъпна за частни абонати. От 1 октомври жителите на градовете Хюстън, Индианаполис, Лос Анджелис и Сакраменто могат да включат домовете си към интернет, който работи с мобилни мрежи от пето поколение.

Нововъведението спестява на абонатите нуждата от прокарване на кабели - рутерите излъчват Wi-Fi сигнал от на близката мрежова клетка на оператора. Скоростта е съпоставима с тази, която се постига с кабелна връзка - средно 300 Mbit/s, максимум 1 Gbit/s.

Мобилната мрежа от пето поколение на Verizon е базирана на собствения стандарт 5G TF. Операторът смята да го използва, докато асоциацията 3GPP не утвърди общия стандарт 5G NR.

Първите три месеца след абонирането за 5G-интернет от Verizon са безплатни, а след това тарифите ще бъдат $50 месечно за активни клиенти и $70 за обикновени потребители. Операторът дава и подарък - Apple TV 4K или Chromecast Ultra.

С новата услуга Verizon става първата компания в света, която пуска общодостъпна 5G-мрежа. Следващата държава, в която това ще се случи, е Южна Корея, където на 1 декември услугата ще започнат да предоставят едновременно три оператора.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини