Last news in Fakti

2 Октомври, 2018 12:04 3 157 14

В САЩ заработи първата 5G-мрежа

  • verizon-
  • 5g

Американският комуникационен оператор Verizon пусна в експлоатация първата 5G-мрежа в света, достъпна за частни абонати. От 1 октомври жителите на градовете Хюстън, Индианаполис, Лос Анджелис и Сакраменто могат да включат домовете си към интернет, който работи с мобилни мрежи от пето поколение.

Нововъведението спестява на абонатите нуждата от прокарване на кабели - рутерите излъчват Wi-Fi сигнал от на близката мрежова клетка на оператора. Скоростта е съпоставима с тази, която се постига с кабелна връзка - средно 300 Mbit/s, максимум 1 Gbit/s.

Мобилната мрежа от пето поколение на Verizon е базирана на собствения стандарт 5G TF. Операторът смята да го използва, докато асоциацията 3GPP не утвърди общия стандарт 5G NR.

Първите три месеца след абонирането за 5G-интернет от Verizon са безплатни, а след това тарифите ще бъдат $50 месечно за активни клиенти и $70 за обикновени потребители. Операторът дава и подарък - Apple TV 4K или Chromecast Ultra.

С новата услуга Verizon става първата компания в света, която пуска общодостъпна 5G-мрежа. Следващата държава, в която това ще се случи, е Южна Корея, където на 1 декември услугата ще започнат да предоставят едновременно три оператора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 немат технологии

    11 13 Отговор
    В Япония работи от 2011-та година...

    Коментиран от #2

  • 2 Да да

    10 11 Отговор

    До коментар #1 от "немат технологии":

    А в пРосия от 1980! Пише общодостъпна, тоест всеки абонат на оператора може да я ползва, а не само определени!
  • 3 СССР

    20 13 Отговор
    Дрогари и дрогарки и матушка Расия ще заработи 5G през 3019та !

    Коментиран от #9, #12

  • 4 Bubbles

    6 2 Отговор
    Ба кат се върже целата ма'ала за тая клетка ще е голям купон, хеле па ако турят такава у Факултето и Столипиново жителите веднага ще намерят начин да си берат интернет безплатно.
    Е от друга страна е далеч по-добре да няма кабели щото си е бая селения цялата къща да ти е в бакър, но не смятам че една клетка или две-три клетки за цялата махала е решението.

    Освен това чифутите и 18G да пуснат пак ще са на светлинни години от България в тая област!
  • 5 гост

    8 1 Отговор
    Още се водят дискусии доколко е безопасна и доколко е сигурна тази мрежа. Същото като мобилен интернет, но с високи скорости, макар че повече от реални 50мб е излишно, ако не прехвърляш постоянно големи обеми информация. Това дали страница ти отваря бързо или не не зависи от трафика над тази скорост. Та хотспот с мобилен интернет на висока скорост пак ти е добре и в пъти по-евтино.
    Въпросът е какво ще стане като започнат и колите по пътя да се свързват с мрежата, нали това им е едно от основните пера - автономните автомобили.

    Коментиран от #13

  • 6 stabilen ko4

    7 0 Отговор
    умниците пак си умуват , ама хората дърпат напред.
  • 7 Borislav Popov

    4 14 Отговор
    В Русия вече разработват и тестват 6G мрежа,а 5 е общодостъпна в доста квартали на Москва и част от Санкт Пербург,информирайте се преди да пишете неверни факти,или по скоро е първата в краварника,те и без това се движат с 30-годишно закъснение.

    Коментиран от #8, #11, #14

  • 8 Ушанков

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Амме, бъркаш. В Русия работят по 7G. Дали не беше и по 8G...
  • 9 Да си знаеш

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "СССР":

    Ами влез в Тубата и напиши-"мнение на англичани за Русия" и виж че клипа е от 2015 г и говорят,че даже в руското метро нета е 5-ца...Единят каза,че сега като се върне в Лондон ще се чуваства в 20 век...
  • 10 до Да си знаеш

    9 4 Отговор
    така ли ви облъчват по радиоточка "Говорит Мацква" бе каскет ? :)
  • 11 Бесен Язовец

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    А в тойта Русландия, Пути оше се бори с долара и все не може да го пребори !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 shit bace

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    основната цел на 5g е инфраструктурно осигуряване за навлизането на IOT в масово потребление.
  • 14 Борис

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Боре, а пък аз четох в суперсекретно съветско списание от времето на Ленин, че още през 20-те години на 20в. в СССР са работили със 100 G и "тъпите кравари" не знаели какво е това. А между временно познавам хора, бивши военни ЗКПЧ -та, че руснаците имали военни совалки още от 80-те години. Чух, че руснаците имали и секретна кавалерия от тревопасни динозаври. Откъде ви изравят такива тъпаци дето сте комунисти, русофили и путинисти, бе братче.