Отидете към основна версия

11 192 11

Германия нареди на Opel да изтегли 100 хил. коли заради дизелови манипулации

  • opel-
  • манипулации-
  • фалшификации-
  • дизелгейт

Германското министерство на транспорта изиска от Opel да изтегли 100 000 автомобила от моделите Cascada, Insignia и Zafira в рамките на разследване за умишлено фалшифициране на данните за вредните емисии на дизеловите им двигатели, съобщава Reuters.

През 2016 г. немският производител призна за наличието на специален софтуер, който изключва системата за пречистване на отработените газове в определени условия. Немците обаче настояваха, че са го използвали легално, възползвайки се от вратичка в законодателството.

По данни на Reuters транспортното министерство се е натъкнало на четири различни устройства за манипулация на вредните емисии в няколко дизелови модела на Opel още през 2015 г. Пето устройство е било открито в началото на 2018 г., за което през април е уведомена прокуратурата във Франкфурт. Миналия понеделник сътрудници на ведомството са извършили обиск в заводите на компанията в Рюселсхайм и Кайзерслаутерн.

В нарочно изявление ръководството на Opel отрича всички обвинения във фалшификации и възпрепятстване на разследването. Компанията ще обжалва решението за отзоваване на Cascada, Insignia и Zafira в съда. От концерна PSA, който купи Opel миналата година, отказват коментар.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини