Отидете към основна версия

2 647 11

Автоматичното спиране намалявало катастрофите с 43%

  • катастрофа-
  • пътнотранспортно произшествие-
  • автоматично спиране-
  • статистика

Системите за предупреждение за предстоящ удар и автоматично спиране в екстрени ситуации редуцират драстично риска от катастрофа, сочи изследване на американския Национален институт за пътна безопасност (IIHS). Проучването отчита само данните за автомобили от гамата на General Motors, произведени между 2013 и 2015 г., но според експертите дава добра представа за ползите от технологията.

Според IIHS колите, оборудвани със системи за предупреждение и автоматично спиране, попадат в катастрофи 43% по-рядко, отколкото автомобили без такова оборудване. Произшествията с ранени и загинали, избегнати благодарение на технологията, са още повече - 64%.

Резултатите от изследването сочат, че дори базови модели със система за предупреждение, но без функция за автоматично спиране, са много по-безопасни от скъпи автомобили без такава. Технологията предотвратява 17% от ударите отзад и 30% от катастрофите с пострадали и жертви.

Системите за предупреждение за предстояща колизия все по-често са част от стандартното оборудване на новите модели. Неотдавна 20-те най-големи производители на автомобили се споразумяха с властите в САЩ технологията да стане задължителна от септември 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини