Отидете към основна версия

4 264 4

Безопасна мека шапка вместо каска за ски

  • шапка-
  • anti а1-
  • технологии-
  • ски

Опасността от получаване на черепно-мозъчни травми по време на ски не е никак малка, въпреки това много от скиорите, по една или друга причина, не използват предпазните скиорски каски.

Повечето се оправдават с факта, че твърдите каски не са удобни. Именно за такива скиори, учени от Австралийския технически университет са разработили иновацията ANTI А1. Изделието представлява мека зимна шапка, която е изработена от вълна. От вътрешната страна има специален хипоалергичен акрил, който поема влагата, а външно само каишката за под брадата подсказва, че това не е точно шапка.

Между двата плата авторите на проекта интегрират специална течност. Тя се състои от свободно движещи се частици, които моментално се втвърдяват при рязко механично въздействие.

Все още не е ясно дали иновацията е за еднократна употреба или може да се използва отново. В момента ANTI А1 е в процес на набиране на средства за серийно производство. През януари следващата година проектът ще бъде качен на платформата Kickstarter, като там цената и ще бъде само $16.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини