Отидете към основна версия

35 053 60

Най-опасните коли

  • катастрофа-
  • пътнотранспортно произшествие-
  • статистика

Производителите постоянно работят над подобряване на пасивната и активна безопасност на продукцията си. В съвременните автомобили има повече системи за сигурност, отколкото когато и да било, но нулевата смъртност при пътнотранспортни произшествия продължава да изглежда непостижима.

Въпреки все по-строгите законови изисквания за безопасността на пазара все още има модели, в които рискът от фатален изход при катастрофа е много по-висок от средното. Американското Министерство на транспорта публикува статистика на автомобилите, които застрашават живота на пътниците в най-висока степен, съобщава авторитетното сп. Forbes.

В антикласацията са включени 14 модела, произвеждани в периода от 2013 до 2017 г. Дори бегъл поглед върху списъка налага обобщението, че най-опасни са малките и спортните коли. Едните просто не могат да осигурят нужната безопасност заради габаритите си, а другите са проектирани изначално за високи скорости и агресивно шофиране.

Най-рисков за живота и здравето на пътниците се оказва Mitsubishi Mirage (Colt). Смъртните случаи при японската малолитражка са 10.2 на милиард изминати мили (1 609 000 000 км). На второ място се подрежда култовият Chevrolet Corvette (9.8 смъртни случая на милиард мили), следван от Honda Fit (Jazz) със 7.7.

Според статистиката средният показател за смъртност при катастрофи е 2.6 на милиард мили. При малките автомобили обаче той достига 4.5, а при спортните - 4.6. Освен това леките коли имат по-висок индекс на фаталните случаи при ПТП от кросоувърите и всъдеходите.

Най-опасните автомобили
Mitsubishi Mirage (Colt): 10.2 смъртни случая на млрд. изминати мили
Chevrolet Corvette: 9.8
Honda Fit (Jazz): 7.7
Kia Forte (Cerato): 7.4
Chevrolet Spark: 7.2
Subaru BRZ: 6.9
Nissan 370Z: 6.2
Nissan Versa (Tiida): 6.1
Kia Rio: 5.9
Dodge Challenger: 5.8
Chevrolet Camaro: 5.5
Kia Soul: 5.3
Hyundai Veloster Turbo: 5.2
Nissan Note: 5.2

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини