Отидете към основна версия

3 674 9

Новият Skyline ще може да се кара без ръце

  • nissan-
  • slyline-
  • propilot-
  • автопилот

Nissan разшири възможностите на комплекса от асистиращи системи ProPILOT, като добави функция за полуавтономно управление без нужда от държане на волана с ръце. Новата технология ще дебютира със следващото поколение на модела Skyline през есента.

За момента шосейният автопилот на Nissan може да работи само по определени пътища и не умее да се включва самостоятелно в потока от автомобили на магистралата. За да го активира, водачът трябва да зададе маршрута в навигационната система предварително.

При движение с постоянна скорост в една лента няма нужда шофьорът да държи волана с ръце. За престрояването и други маневри обаче се налага намесата на водача, който трябва да включи и мигач.

Автопилотът използва камери, радари, ултразвукови датчици, GPS (поради което системата не работи в тунели) и 3D-карти с висока разделителна способност. Освен това системата постоянно следи дали водачът гледа пътя.

Полуавтоматичният ProPILOT страда и от редица ограничения. Не може да работи на скоростни магистрали с двупосочно движение, на шосета с много завои и на подходи към пунктове за заплащане на пътни такси.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини