16 Май, 2019 15:54 3 655 9

Новият Skyline ще може да се кара без ръце

  • nissan-
  • slyline-
  • propilot-
  • автопилот

Nissan разшири възможностите на комплекса от асистиращи системи ProPILOT, като добави функция за полуавтономно управление без нужда от държане на волана с ръце. Новата технология ще дебютира със следващото поколение на модела Skyline през есента.

За момента шосейният автопилот на Nissan може да работи само по определени пътища и не умее да се включва самостоятелно в потока от автомобили на магистралата. За да го активира, водачът трябва да зададе маршрута в навигационната система предварително.

При движение с постоянна скорост в една лента няма нужда шофьорът да държи волана с ръце. За престрояването и други маневри обаче се налага намесата на водача, който трябва да включи и мигач.

Автопилотът използва камери, радари, ултразвукови датчици, GPS (поради което системата не работи в тунели) и 3D-карти с висока разделителна способност. Освен това системата постоянно следи дали водачът гледа пътя.

Полуавтоматичният ProPILOT страда и от редица ограничения. Не може да работи на скоростни магистрали с двупосочно движение, на шосета с много завои и на подходи към пунктове за заплащане на пътни такси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъсна истината

    7 11 Отговор
    Виждате ли сега кой е най-добрия автопилот, който още преди осем години се справяше по-добре, включително в тунели? После пак обяснявайте, че Тесла нищо не е измислила, а когато останалите решат ще я изпреварят веднага. Лично за мен обаче това е една безсмислена екстра, докато не ги направят 100% автономни. Какъв е смисълът да не държиш волана, при положение че така или иначе трябва да внимаваш и да гледаш пътя. Да си държиш ръката на волана не е чак толкова уморително, а въртенето вече става с лекота дори от малко дете.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лъсна истината":

    На този етап това е най разумното. Вместо да летиш по деретата и да газиш хора. Само теслите се изхвърлят, не ти ли прави впечатление ?

    Коментиран от #4

  • 3 гост

    20 0 Отговор
    Абсурдно е драйверска кола да се кара на автопилот. Това е като да повикаш съседа да оправи жена ти, макар че ти още можеш.

    Коментиран от #9

  • 4 Лъсна истината

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Ако всички мислят като тебе, никога няма да има следващо ниво автопилот. Този на Тесла е много преди останалите, защото има милиарди изминати километри от които се учи. Точно така самообучава се. Разбира къде са му грешките, по човешката намеса, в когато ги допусне. Наскоро имаше клип на който една Тесла беше намалила "безпричинно" през нощта, но секунда след това водачът видял заек на платното. При положение че още изпитва затруднения за разпознаване на чернокожи пешеходци посред бял ден с ниска скорост, надали автопилота специално е бил обучен да разпознава зайци с магистрална скорост. Вероятно го е научил сам, защото всеки шофьор рязко натиска спирачката и обикаля заека с което създава прецедент и автопилота го приема за правило. Даже не е необходимо настъпилата да е бил включен, за да може да се обучи от аварийно спиране. Сега вече разбираш ли защо е разумно използването или дори само наличието на автопилот дори на този начален етап? Стотина специално наети шофьори, които просто карат на автопилот, както правят останалите производители, не могат да се сравнят по пробег със стотиците хиляди тесли по пътищата. Автопилота на skyline е като прохождащо бебе и има доста още да учи, ако въобще зад него стои изкуствен интелект с опция за самообучаване.
  • 5 bnight

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лъсна истината":

    Защото така ще може да си снимаш порното в колата без да изключваш автопилота с дупе :D
  • 6 jdm

    2 1 Отговор
    Спортна кола с автопилот.... Пълна глупост. Ако е някоя семейна добре, ама на спортна е безмислено.
  • 7 асддса

    0 0 Отговор
    Е това не е нищо ново и иновативно...

    Коментиран от #8

  • 8 Е ти какво очакваш

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "асддса":

    След като са си платили рекламодателите, защо да не се пише за това. Какво значение има колко е иновативно.
  • 9 Jack Bauer

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Много си прав, Skyline е кола която трябва да се кара с две ръце и да има ръчни скорости.