Отидете към основна версия

13 428 59

Електромобилите с най-голям пробег

  • електромобил-
  • пробег

Производителите постепенно намират решение на най-големия недостатък на електромобилите - късия пробег без презареждане. Днес дори и най-евтините предложения на пазара могат да изминават по 200-300 км с един заряд на батерията.

Експериментите обаче показват, че границата от 1 000 км не изглежда толкова невероятен резултат. За съжаление за целта трябва да бъдат жертвани скоростта, комфорта и нервите.

Задаващата се вълна от нови електрически модели обещава истински рекордьори по ефективно изразходване на енергията. Повечето от тях могат да конкурират по автономен пробег "изкопаемите" си предшественици с ДВГ, а някои от тях дори ги превъзхождат.

Piëch Mark Zero

Електрическото купе на правнука на Фердинанд Порше има три електромотора с обща мощност 612 к.с., впечатляваща динамика (3.2 сек. от 0 до 100 км/ч) и батерия със свръхскоростно зареждане (4 мин. и 40 сек. за 80% заряд). Автономният пробег по цикъла WLPT е 500 км.

Tesla Model X
Благодарение на скорошните изменения в системата за управление на електроенергията версията Long Range на големия кросоувър на Tesla може да измине до 507 км по цикъла WLTP. Едновременно с това бе увеличена и мощността на Model X, който вече спринтира от 0 до 100 за 4.4 вместо за 4.7 сек.

Byton M-Byte

Продажбите на китайския кросоувър на вътрешния пазар започват още тази година. Версията на M-Byte с четири задвижващи колела, два електромотора с обща мощност 476 к.с. и 95-киловатчасова батерия може да измине 520 км без презареждане.

Rimac C_Two

Хърватският хиперкар на ток има четири електромотора със сумарна мощност 1 914 к.с. и индивидуални редуктори, 48-волтова електрическа инсталация и батерия с капацитет 120 кВтч поддържа зарядни устройства с мощност 250 кВт. Ускорението от 0 до 100 км/ч трае 1.97 сек., а максималният пробег с едно зареждане по цикъла WLTP е 550 км.

Volkswagen ID.3

Първият сериен електромобил на VW също може да измине до 550 км без презареждане. Хечбекът има електромотор с мощност 170 к.с., монтиран на задната ос. Немците вече са набрали 15 000 поръчки за дебютната модификация ID.3 1ST със средна по капацитет батерия и автономен пробег 420 км.

Tesla Model 3

В Европа версията Long Range с 85-киловатчасова батерия е сертифицирана с паспортен пробег 560 км по цикъла WLTP. Двумоторният електромобил ускорява от 0 до 100 за 4.4 сек., а максималната скорост е 225 км/ч. Модификацията Performance е по-бърза, но може да измине с 30 км по-малко.

Tesla Model S

След скорошната модернизация заедно с Model X лифтбекът на Tesla със 100-киловатчасова батерия може да измине до 610 км без презареждане. Приятен бонус е възможността за зареждане от терминали Supercharger V2 и V3 с 50% по-бързо.

Fisker EMotion

Екстравагантният електромобил на Хенрик Фискер с врати тип "Крила на пеперуда" ще излезе на пазара след по-достъпния кросоувър на компанията. Има два електромотора със сумарна мощност 782 к.с. и може да измине до 640 км с едно зареждане. Плановете на Fisker предвиждат срещу допълнително заплащане да се предлагат суперкондензатори с графен, които ще доближат автономния пробег до заветните 1 000 км.

Rivian R1T и R1S

Съплатформените R1T и R1S са оборудвани с по четири електромотора с обща мощност 760 к.с. и могат да изминат 645 км с едно зареждане. Според сайта на Rivian това е достатъчно за пътуване от Сан Франциско до парка "Йосемити" и обратно. Електромобилите са построени на платформа тип "скейтборд", която ще се продава и на други производители. Компанията вече има договор с Ford.

Tesla Roadster

Второто поколение на модела има заявен автономен пробег от 998 км, но това далеч не е най-впечатляващият параметър на електромобила. Трите мотора го ускоряват от 0 до 60 мили/ч (97 км/ч) за 1.9 сек. и му позволяват да изминава четвърт миля (402м) за 8.8 сек.

Lightyear One

Създателите на холандския електромобил твърдят, че може да се зарежда сам благодарение на вградените в покрива слънчеви батерии, които увеличават пробега с 556 км. В максимално щадящ режим на движение с изключен климатик Lightyear One може да измине 800 км, което означава общ автономен пробег от 1 154 км. Дали това е действително така обаче, ще се разбере чак след старта на продажбите тази или следващата година.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.

Свързани новини