Отидете към основна версия

100 304 23

Как да почистим климатика на колата сами?

  • климатик-
  • съвети-
  • почистване

След зимните месеци, когато климатичните инсталации в автомобилите се използват рядко или пък въобще не се включват, в системата се развиват множество бактерии, които не само миришат неприятно, но и могат да доведат до различни заболявания. Методите за почистване на климатика са много, но повечето се извършват в специализирани сервизи, а цената за услугата не е ниска.

Има обаче и един метод, който съвсем не е скъп и според специалистите прочиства доста добре климатичната инсталация. Трябва да знаете, че не въздуховодите са мястото, където се развиват най-много бактерии в инсталацията, а скрият под торпедото изпарител. Той може лесно да бъде почистен с един препарат, който се продава свободно в аптеките.

Става дума за антибактериален разтвор за промивки на рани Urgo Chlorhexidine, който струва от порядъка на шест лева. Той представлява антисептик и дезинфектант, който е активен срещу много видове бактерии, вируси, бактериални спори и гъбички. Въпросният разтвор се смесва с чист спирт. Получената течност се сипва в кутията под въздушния филтър на системата, "палите" колата и включвате климатика на макс.

Вратите на колата трябва да са отворени. Процедурата трае около 20-ина минути, а резултатът е пълно дезинфекциране на климатичната инсталация. Единственият недостатък е остатъчната "болнична" миризма, която ще ви тормози няколко дни след процедурата.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 38 гласа.

Свързани новини