Отидете към основна версия

7 587 40

Немци създадоха свръхпроводников двигател

  • свръхпроводник-
  • двигател-
  • електромотор

Германската компания Oswald Elektromotoren представи готов за изпитания прототип на изцяло свръхпроводников авиационен електрически двигател, съобщава Aviation Week. Проектът е част от програмата Advanced Superconducting Motor Experimental Demonstrator (ASuMED).

Новият електромотор има синхронна конструкция, в която въртящият момент се създава от магнитно поле, генерирано от свръхпроводници в ротора и статора, работещи при температура -250 градуса по Целзий. Двигателят на Oswald Elektromotoren развива мощност 1 мегават и има енергийна плътност 20 кВт на килограм. Проектиран е за работа с обща ефективност 99.9% при топлинни загуби под 1 процент.

Немските инженери разказват, че основните трудности, с които са се сблъскали, са били системата за охлаждане на ротора и статора, както и контролът на намагнетизирането на свръхпроводниковите елементи. Работата по проекта е започнала през 2007 г. и ще приключи през февруари-март догодина, когато започват изпитанията.

В Oswald Elektromotoren са си поставили за цел да увеличат мощността на двигателя до 10 и дори повече мегавата. Окончателната конфигурация на свръхпроводниковия авиационен електромотор ще зависи от изискванията на клиента.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.

Свързани новини