Отидете към основна версия

92 808 28

Хакер намери цаката на пътните камери

  • хакер-
  • пътна камера-
  • def con-
  • регистрационен номер-
  • регистрационна табела

Американски хакер откри как да избегне глоби от камерите за контрол на скоростта по пътищата, съобщава Mashable. Оказва се, че за целта е достатъчно да се поръча регистрационна табела с думата "NULL", която системата за разпознаване интерпретира като "Липса на информация".

На тазгодишната хакерска конференция DEF CON в Лас Вегас американецът разказва, че благодарение на специалния номер си спестил не само глоби от превишена скорост, а и за други нарушения като неправилно паркиране. Хитрецът обаче не съобразил, че всички наказателни постановления за водачи на коли с нечетими регистрационни табели ще бъдат издадени на името на собственика на автомобил с номер "NULL".

Около половин година по-късно започнали да пристигат честитки не само за собствените нарушения на мъжа, а и за всички, чиито регистрационни табели по една или друга причина не са били разчетени правилно от системата. Сумата бързо набъбнала до над $12 000 (€10 765).

Хакерът бил принуден да се обърне към местната служба за регистрация на автомобили и да съобщи за случилото се. Властите отменили "чуждите" глоби, но отказали да внесат корекции в работата на автоматичната система за контрол на скоростта по пътищата, а тарикатът най-вероятно ще сменя отново номерата на колата си.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 75 гласа.

Свързани новини