Отидете към основна версия

8 808 12

Млечният път и Андромеда неизбежно ще се сблъскат (обновена)

  • апокалипсис-
  • наса-
  • андромеда-
  • млечен път-
  • галактика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако вярвате в предсказанието на маите за Апокалипсиса в края на годината, успокойте се. Имаме още време. Той ще дойде чак след 4 милиарда години, когато Млечният път и съседната галактика Андромеда ще се сблъскат, стопявайки разстоянието от 2.5 милиона светлинни години, което ги дели.

Сблъсъкът ще се случи със сигурност, твърди НАСА, както и че двете галактики ще се слеят в една, предаде „Евронюз“. Млечният път ще надделее при това титанично сливане, а Слънцето ще измени позицията си в новоформираната галактика.

И пак краят ни няма да е дошъл, защото Земята и слънчевата система няма да пострадат, уверяват учените. Няма да има и сблъсъци на звезди, като те просто ще променят орбитите си.

„След почти век спекулации за бъдещето на Андромеда и Млечния път, имаме ясна картина как събитията ще се разиграят“, обяснява ученият Сангмо Тони Сон от научния институт по космическите телескопи в Балтимор. Крайният резултат ще е нова елипсовидна галактика, която ще се появи след около 6 милиона години. Учените описват сливането като движението на топка за бейзбол и улавянето й в ръкавица.

Твърдението е базирано на компютърна симулация с данни от телескопа „Хъбъл“. Компютърната симулация е направена с помощта на снимки и измервателни данни, получени от телескопа. Така станало ясно, че Андромеда се движи със скорост от 402 000 километра в час. Сливането ще бъде неизбежно, твърдят учените,  тъй като между Млечния път и Андромеда няма други големи обекти и черна материя. 

Този колосален сблъсък винаги е бил възприеман от предишните поколения астрономи като краят на света. Андромеда, намирана още M31, е забелязана за първи път от персийския астроном Абд ал – Рахман през 964 година. 

Модел на сблъсъка:

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • НАСА не разбрала, че открила живот на Марс

    НАСА е открила, че на Марс има живот още преди 36 години, но неправилен анализ бави новината чак до днес. Там живеят бактерии - до този извод стигн ...
    13.04.2012
    15 978
    25
  • Откриха най-малката планетна система

      Екип астрономи от обсерваторията Кеплер, която работи под шапката на НАСА са открили най-малката наблюдавана досега планетна система. Пл ...
    13.01.2012
    2 302
    0
  • Само 5 минути до Апокалипсиса - Видео

    Само 5 минути ни делят от Апокалипсиса, предаде Си Ен Ен. Заради несигурността, свързана с двойната заплаха от разпространението на ядрено оръжие ...
    11.01.2012
    7 206
    7
  • Краят на света се отлага

    Човечеството може да спи спокойно, независимо от индийски календар с плашещи прогнози.  Руски учени твърдят, че през 2012 г. Апокалипсис няма ...
    09.11.2011
    6 269
    6