Last news in Fakti

1 Юни, 2012 17:34 8 800 12

Млечният път и Андромеда неизбежно ще се сблъскат (обновена)

  • апокалипсис-
  • наса-
  • андромеда-
  • млечен път-
  • галактика
Млечният път и Андромеда неизбежно ще се сблъскат (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако вярвате в предсказанието на маите за Апокалипсиса в края на годината, успокойте се. Имаме още време. Той ще дойде чак след 4 милиарда години, когато Млечният път и съседната галактика Андромеда ще се сблъскат, стопявайки разстоянието от 2.5 милиона светлинни години, което ги дели.

Сблъсъкът ще се случи със сигурност, твърди НАСА, както и че двете галактики ще се слеят в една, предаде „Евронюз“. Млечният път ще надделее при това титанично сливане, а Слънцето ще измени позицията си в новоформираната галактика.

И пак краят ни няма да е дошъл, защото Земята и слънчевата система няма да пострадат, уверяват учените. Няма да има и сблъсъци на звезди, като те просто ще променят орбитите си.

„След почти век спекулации за бъдещето на Андромеда и Млечния път, имаме ясна картина как събитията ще се разиграят“, обяснява ученият Сангмо Тони Сон от научния институт по космическите телескопи в Балтимор. Крайният резултат ще е нова елипсовидна галактика, която ще се появи след около 6 милиона години. Учените описват сливането като движението на топка за бейзбол и улавянето й в ръкавица.

Твърдението е базирано на компютърна симулация с данни от телескопа „Хъбъл“. Компютърната симулация е направена с помощта на снимки и измервателни данни, получени от телескопа. Така станало ясно, че Андромеда се движи със скорост от 402 000 километра в час. Сливането ще бъде неизбежно, твърдят учените,  тъй като между Млечния път и Андромеда няма други големи обекти и черна материя. 

Този колосален сблъсък винаги е бил възприеман от предишните поколения астрономи като краят на света. Андромеда, намирана още M31, е забелязана за първи път от персийския астроном Абд ал – Рахман през 964 година. 

Модел на сблъсъка:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НВас

    1 0 Отговор
    Само не разбрах кога започнахме да пращаме телескопи до други галактики, че и да получаваме данни от тях.....
  • 2 Нема Бира

    0 0 Отговор
    Това го знаем вече от 20-тина години! Не виждам да са открили Америка със тази статия. А телескопът "Хабъл" отдавна си е изпял песента. Държат го горе на дарения от ентусиасти!
  • 3 Гост №91

    0 0 Отговор
    Не знам кой го е писал това, но. Андромеда и Млечния път се привличат взаимно заради близкото разтояние и се движат една към друга с 60 км/секунда. Андромеда ще се сблъска с нас след около 3 милярда години. Наистина е проста математика да се сметне. Добре че, поне разстоянието между двете галактики почти е уцелил.
  • 4 Акага

    0 0 Отговор
    Тия човеци нямат свършване
  • 5 лаик

    0 0 Отговор
    "Той ще дойде чак след 4 милионна светлинни години"... Светлинната година, е единица за измерване на разстояния, а не на време... Значи, след като стопят разстоянието от 2,5 млн. светлинни години (правилна употреба), ще се сблъскат, което ще се случи след 4 млн. светлинни години?! Хайде оправете си мерните единици...
  • 6 p0ck0

    0 0 Отговор
    "компютърна симулация с данни от телескопа „Хъбъл“, който обикаля в близост до Андромеда"

    Ъъъъъъ, вие наистина ли си вярвате, че Хъбъл обикаля около Андромеда(а не около Земята) ???
  • 7 андро

    0 0 Отговор
    Светлината която виждаме в момента от Андромеда е тръгнала от там преди 2,5 млн. години ... или когато тук са бягали динозаври. Боли ме фара кога и как ще ще блъсне общо взето
  • 8 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Ми като гледам като нищо може да доживеем.А Хъбъл си е кажи речи зарязан та нали вече има нов телескоп на орбита.
  • 9 Чичо

    0 0 Отговор
    Динозаврите не измряха ли преди 65 милиона години?
  • 10 Tor

    0 0 Отговор
    Давайте да бягаме !!! Търси се нова галактика !
  • 11 маклауд

    0 0 Отговор
    По коя програма ще го дават и в колко часа
  • 12 magnavox

    0 0 Отговор
    От това което виждам като симулация, трудно мога да повярвам, че на Земята нищо няма да и се случи дори след сблъсъка. Та те се разпиляха тотално и двете галактики!!!