11 Януари, 2012 11:58 7 172 7

Само 5 минути до Апокалипсиса - Видео

  • апокалипсис-
  • часовник
Само 5 минути до Апокалипсиса - Видео - 1

Само 5 минути ни делят от Апокалипсиса, предаде Си Ен Ен.
Заради несигурността, свързана с двойната заплаха от разпространението на ядрено оръжие и от климатичните промени, човечеството се намира „една минута по-близо до Страшния съд“, метафорично обясни Алисън Макфарлан, главен директор на научното издание Бюлетин на ядрените физици.
„Преди две години изглеждаше, че лидерите по света могат да реагират на заплахите, тегнещи над планетата ни, но тази тенденция не се запази и дори се преобърна",заяви Алисън Макфарлан.
Така че сега стрелките на страховития часовник са върнати на положението им от 2007 г.
През януари 2010 г. асоциацията, в която влизат и 18 лауреати на Нобелови награди, измести голямата стрелка на часовника с една минута назад. Тогава учените обясниха, че състоянието на света буди надежди, че Апокалипсисът няма да настъпи толкова скоро.
От тогава часовникът показваше шест минути преди полунощ, или шест минути до Страшния съд.
Преместването на стрелката на часовника с една минута напред е и в резултат на бездействието на лидерите на планетата по намирането на решение на съществените проблеми като климатичните промени, както и в резултат на покачване на международното напрежение.
Ядрената катастрофа в АЕЦ „Фукушима“ показа колко крехък може да бъде баланса при използването на ядрената енергетика за мирни цели. Кризата с наследяването в Северна Корея допълнително поставя въпроса за крехкия баланс на силите.
Часовникът на Апокалипсиса от създаването си през 1947 г. досега е бил сверяван 20 пъти. Сверяването се отразява със снимка на корицата на научното издание Бюлетин на ядрените физици. При създаването си часовникът показваше 23,53 часа или седем минути до полунощ. Най-близко до полунощ или две минути преди Апокалипсиса часовникът показваше през 1953 г., след като САЩ и Русия в рамките на девет месеца изпитаха водородна бомба.
През 1991 г. стрелките бяха най-далеко от полунощ - или на 17 минути преди 0 часа - заради оптимизма, породен от края на Студената война и разпадането на СССР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЗ, кой друг?

    0 0 Отговор
    Глупости...

    Коментиран от #6

  • 2 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    Gluposti, ama ako Iran ili Kim 3 natisne kop4eto :)
  • 3 Нема Бира

    1 0 Отговор
    Неизвестен факт - През 20 век се е водила ядрена война на земята!!! Само дето вместо да се бомбрадират противници "вликите сили" са взривявали на собствена територия. Следо като се усещат що за тъпаци са, тихомълком в края на 60г. подписват забрана на надземните ядрени опити.

    И ако това не е човешки кретенизъм...
  • 4 Ilyan

    0 0 Отговор
    Относно долния коментар , само да допълня , че ако не се лъжа разбира се , САЩ са детонирали над 500 атомни бомби и това за периода от 50-та до към 70+ -та година ...
  • 5 Ilyan

    0 0 Отговор
    http://www.factor-news.net/index_.php?cm=12&id=20090
  • 6 Иво Маслинков

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "АЗ, кой друг?":

    @1
    Съгласен.
  • 7 Иво Маслинков

    0 0 Отговор
    Само дето трябва да спрем и вулканите? Не само да пушим....