Last news in Fakti

13 Януари, 2012 10:48 2 302 0

Откриха най-малката планетна система

  • наса-
  • космос-
  • планетна система

 

Екип астрономи от обсерваторията Кеплер, която работи под шапката на НАСА са открили най-малката наблюдавана досега планетна система. Планетната система е съставена от три скални планети, които се въртят около звездата си, намираща се в съзвездието Лебед, на 130 светлинни години от Земята.
 
Звездата, която е обозначена с индекс KOI-961 е червено джудже с диаметър 6 пъти по-малък от този на слънцето. Планетите са прекалено близко до слънцето, за да се очаква на тях да има течна вода. Още нещо интересно е, че от около 700 планети, които се въртят около слънцата си, само няколко са скални.
 
Тъй като червените джуджета са най-разпространения вид звезди в Млечния път, откритието сочи, че галактиката може да е пълна със скални планети. Обсерваторията Кеплер следи над 150 000 звезди в търсене на планети или кандидати за планети.
 
Съобщението беше изнесено от учените по време на годишната среща на Американското астрономическо дружество, провеждаща се в град Остин, щата Тексас. /БГНЕС/


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА