Отидете към основна версия

34 838 20

Роди се нов автомобилен алианс

  • toyota-
  • suzuki-
  • алианс-
  • обединение

Японските производители Toyota и Suzuki сключиха споразумение за партньорство, което ще им позволи да развиват съвместно нови технологии, включително и в областта на системите за автономно управление на автомобили. В съвместното съобщение на двете компании по силата на договора Toyota ще придобие 5% от акциите на Suzuki на стойност 96 млрд. йени (€815 млн.), а Suzuki ще купи ценни книжа на Toyota за 48 млрд. йени (€407 млн.).

Двете страни подчертават, че ще се стремят към устойчив ръст, преодолявайки новите предизвикателства пред автомобилната индустрия, но ще останат конкуренти. От Toyota напомнят, че са започнали да проучват възможностите за партньорство със Suzuki още през 2016 г.

През последните години все повече автопроизводители от световна величина все по-често се стремят към създаването на алианси и различни видове партньорства. Едно от последните "обединения" е договореното сътрудничество между Ford и Volkswagen, което предвижда общи проекти за товаро-пътнически модели и поделяне на разходите за разработка на автономни автомобили и електромобили.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.

Свързани новини