Отидете към основна версия

12 182 48

Излезе Android 10

  • google-
  • android 10

Google се отказа от "сладкарските" названия на операционната си система. Новата версия на Android се казва просто "10" и вече може да се свали на всички версии на смартфона Pixel, а на по-късен етап ще бъде достъпна за актуалните модели на Samsung, Huawei, Xiaomi и много други производители.

Новост в Android 10 е функцията Live Caption. С натискането на бутон се отваря прозорец, в който се дублира текстът от пуснато видео. Системата мигновено определя думите от приложенията и ги записва като текст. Така могат да се гледат видеоклипове със субтитри в Instagram, например.

Функцията Smart Reply вече работи в падащото меню за уведомления. В диалоговия прозорец се появяват няколко варианта за отговор на съобщение. Така не се налага да се влиза в приложението.

Android 10 предлага повече възможности за настройки на поверителността. Приложенията могат да бъдат ограничени да получават достъп до местоположението само при отворен прозорец. Така програми за поръчка на храна или такси няма да могат да следят потребителите във фонов режим. Ще се появява и предупреждение, че някое приложение получава информация за местоположението.

В системата е добавена функцията Focus Mode. С нея може да се активира специален режим, в който се блокират всички приложения, отвличащи потребителя от основното му занимание - социални мрежи, месинджъри, YouTube и т.н.

Нововъведение е също и възможността за контрол на членове на семейството, което ще бъде полезно най-вече за родители. Те ще могат да следят колко време децата играят на смартфона и кои програми ползват, за да могат да ограничават времето им пред екрана.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.

Свързани новини