Отидете към основна версия

8 343 33

14 катастрофи с Nissan Rogue заради автоматично спиране

  • nissan-
  • rogue-
  • rogue sport-
  • x-trail-
  • qashqai

Американската Национална служба за безопасност на пътното движение (NHTSA) обяви, че е регистрирала 843 случая на хаотично сработване на системата за автоматично спиране на кросоувъра Nissan Rogue. Те са предизвикали 14 катастрофи, при които са пострадали 5 души, съобщава Reuters.

С проблема са се сблъскали собственици на Nissan Rogue и Rogue Sport, оборудвани със системата AEB. Те са поискали от NHTSA да изтегли опасните кросоувъри за отстраняване на дефекта, който се изразявал в самоволно спиране в абсолютно неочакван момент. От двата модела, известни в Европа под имената X-Trail и Qashqai, са продадени 553 860 бройки.

От Nissan на свой ред сами са предложили на разтревожените собственици да докарат автомобилите си в сервизните центрове на марката, където системата AEB да бъде обновена. Процедурата обаче не гарантира 100-процентово решение на проблема.

Японският производител вече е провеждал сервизна кампания заради аналогичен дефект, но акцията е важала само за 75 358 екземпляра Rogue и Rogue Sport, продадени в Канада. Като причини за проблема тогава е било посочено "погрешно сработване на системата за автоматично спиране в екстрени ситуации при наближаване на железопътни прелези и пътни табели, висящи над пътя".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.

Свързани новини