Отидете към основна версия

22 990 66

"Убиецът на Tesla" удари кьоравото

  • rivian-
  • amazon

Американският стартап Rivian, който все още не е произвел нито един сериен електромобил, сключи договор с Amazon за доставката на 100 000 електрически фургона. Сделката е част от плана на най-големия онлайн търговец в света да сведе до нула вредните емисии на автопарка си, за да изпълни условията по Парижкото споразумение за климата 10 години преди крайния срок.

Основателят на Amazon Джеф Безос определя екологичната си стратегия като Climate Pledge (Климатичен обет). Планът на милиардера предвижда до 2024 г. 80% от енергията, която компанията използва, да се добива от възобновяеми източници, а до 2030-а емисиите на CO₂ да бъдат сведени до нула.

Основаната през 2009 г. Rivian ще достави на Amazon първите електрически фургони през 2021 г., а през 2024 г. броят им трябва да достигне 100 000. Технически подробности за електромобилите засега липсват, но те най-вероятно ще бъдат построени на фирмената платформа, която ще залегне в основата на всъдехода R1S и пикапа R1T, а ако се съди по публикувания рендер, ще приличат на Honda e.

Серийното производство на Rivian R1S и R1S все още не е започнало. Двата електромобила ще имат по четири електромотора с обща мощност 760 к.с. и ще могат да изминават до 645 км с едно зареждане. Компанията планира и трети модел, който ще бъде електрически хечбек в стил рали крос.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.

Свързани новини