Отидете към основна версия

30 Октомври, 2019 14:30, обновена 30 Октомври, 2019 14:30 96 369 54

Как се развива секретен болт без специален ключ

  • съвети-
  • секретен болт-
  • джанта

Така наречените "секретни" болтове на джантите на автомобила се използват от много време и са почти неразделна част от всеки съвременен автомобил. Знаете ли обаче, че има способ, който ви позволява да развиете въпросните секретни болтове без помощта на специален ключ. Ето какво споделят специалистите по темата, в случай, че сте загубили ключа за секретните болтове и ви се наложи смяна са гума.

По правило секретният болт не се затяга плътно, за да не се наранят краищата и да се развалят или, още по-лошо, да се счупи главата на болта. За да започнете да отвивате секретния болт, първо трябва да го смажете с т.нар. проникваща грес или нещо от сорта на WD40.

След десетина минути затегнете още по-плътно стандартните болтове, което ще доведе до максимално притискане на джантата към главината, разхлабвайки по този начин секретния болт. След това той може да се отвие дори и на ръка. Но ако това не стане, потърсете повече или по-малко подобна "глава", така че по някакъв начин да се заклещи към краищата на въпросния болт с нестандартна глава.

И вече, без да наранявате пръстите си, можете да го развиете. Не влагайте обаче твърде много усилия. Не забравяйте, че ако прекалите, можете да скъсате главата на болта или да развалите формата ѝ, което ще доведе до невъзможност и до отвиването с ключ. Ето защо трябва внимателно да прилагате натиск, като постоянно проверявате дали секретният болт се разхлабва. В повечето случаи този метод се оказва ефикасен.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 68 гласа.

Свързани новини