Отидете към основна версия

5 Декември, 2019 14:25, обновена 5 Декември, 2019 14:25 54 487 49

ЗА или ПРОТИВ добавки в дизеловото гориво

  • дизелово гориво-
  • добавки-
  • зима

Вероятно всички собственици на дизелови превозни средства знаят за необходимостта от използване на така наречените добавки за дизелови двигатели в студения сезон. Но в същото време повечето от тях смятат, че те трябва да се използват само заради все още съмнителното качество на българското дизелово гориво. Това обаче не е напълно вярно - дизеловите двигатели се нуждаят и от специална химия през зимата и по други причини.

От ключово значение температурата на филтриране на горивото, а не точката на замръзване. Факт е, че с намаляването на температурата на околната среда в дизеловото гориво започват да се образуват парафинови кристали. В случай, че към горивото не се добави депресивна добавка, се образуват парафинови агломерати или по-просто казано - бучки от парафинови кристали. Когато достигнат размера на порите на горивния филтър, те запушват филтъра и горивото спира да влиза в двигателя на автомобила.

Не трябва да забравяме, че изискванията за опазване на околната среда за рафинериите за гориво включват и намаляване на количеството сяра в него. Това от своя страна води до липса на смазване, което през зимата може да повреди агрегата или да доведе до скъпи ремонти. Ето защо е толкова важно в добавката да има и смазочни примеси. И още нещо важно, което трябва да се знае, е, че когато в резервоара няма нужната добавка, то парафиновите кристали се утаяват на дъното му, което води до разслояване на горивото и работата на двигателя на автомобила става нестабилна.

Следователно важен нюанс при избора на добавка е съдържанието на дисперсиращи компоненти в нейния състав, които правят възможно поддържането на парафинови кристали в суспензия и по този начин предотвратява отлагането на горивото. Между другото, когато използвате добавки е важно да знаете за някои нюанси на употребата им.

Когато добавите количество, превишаващо дозата, препоръчана от производителя, могат да влошат нискотемпературните свойства на горивото. За това, когато използвате такива добавки, е важно стриктно да следвате инструкциите на производителя. Разбира се, днес в продажба има голямо количество разнообразни добавки за дизелови автомобили. Целта ни сега обаче не е да ви казваме коя от тях е за предпочитане. Изборът на добавка е чисто индивидуален.

Но според нас си струва да се даде предпочитание на по-известни и надеждни производители, а в заключение ще кажем, че добавките за дизели, особено през зимата и предвид качеството на нафтата по родните бензиностанции е силно препоръчително. Впечатленията си от различните добавки, както и за това, нужни ли са или не през зимата, можете да споделите в коментарите под статията.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 88 гласа.

Свързани новини