Отидете към основна версия

5 138 18

Електромобил от боклуци

  • luca-
  • електромобил-
  • вторични суровини-
  • боклук-
  • отпадъци

Студенти от Техническия университет в нидерландския град Айндховен разработват прототип на електромобил, изработен от вторични суровини. Пластмасовата каросерия ще бъде направена от използвана пластмаса, а шасито - от полимери и преработен алуминий, като материалите ще се добиват от океански боклуци.

Авторите на проекта Luca смятат, че ако успеят да създадат електромобил от вторични суровини, ще привлекат вниманието на промишлеността към въпросите на екологията и преработката на отпадъци. Айндховенският университет вече сключил договор с израелската компания UBQ за съвместна разработка на каросерия от алтернативни материали като ленено влакно.

По идея двуместният градски електромобил ще се задвижва от вградени в колелата електромотори със съвкупна мощност 20 к.с., които ще черпят енергия от шест батерии с компактни размери. За момента Luca съществува само на компютърни графики, но нидерландските студенти обещават функционален прототип след половин година.

Това не е първият проект на Техническия университет в Айндховен в областта на екологичния персонален транспорт. Преди три години същият екип построи биоразградимия електромобил Lina, който достигна фаза пътни тестове.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.

Свързани новини