Отидете към основна версия

51 292 43

Германия забрани Waze

  • waze-
  • прииложение-
  • радар-
  • камера

Германският Бундесрат гласува изменения в Наредбата за движение по пътищата, с които използването на приложения за смартфон, разкриващи местоположението на камерите за контрол на скоростта, става наказуемо. Самото инсталиране на програми като Waze и Flitsmeister няма да бъде незаконно, но използването им ще бъде санкционирано по начина, по който и радар детекторите, съобщава Auto Bild.

Новите правила ще важат и за навигационните системи с предварително инсталиран списък с местоположението на 3 500-те стационарни камери за контрол на скоростта в Германия. Ако обаче функцията за предупреждение е деактивирана за постоянно, водачът няма да бъде наказван.

Тънките нюанси във формулировките на законовите изменения стават още по-сложни по отношение на останалите пътници в автомобила. Те могат да използват приложения като Waze, но нямат право да предупреждават водача за приближаване на камера.

Глобата за доказано използване на програми, които сигнализират за радари, е €75. Същата е санкцията за радар детектори. Полицията обаче няма да може да конфискува смартфони и навигационни системи с такъв софтуер, тъй като за разлика от радар детекторите основното им предназначение не е да предупреждават за камери.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 35 гласа.

Свързани новини