Отидете към основна версия

5 032 26

Шофьорите на скъпи коли пропускат пешеходци по-рядко

  • изследване-
  • проучване-
  • пешеходец

Всеки $1 000 в повече към цената на автомобила намаляват с 3% вероятността собственикът му да спре, за да пропусне пешеходец, показва проучване на Университета в Невада. Изследователите наблюдавали стотици коли на оживени кръстовища в различни части на Щатите, на които съгласно закона автомобилите трябва да спрат, и установили, че шофьорите на евтини коли осигуряват предимство на пешеходци доста по-охотно, отколкото колегите им със скъпи возила. Средната стойност на спиращите автомобили била $5 900 (€5 379), докато цената на колите, които не осигуряват предимство, била средно $8 000 (€7 294).

Целта на изследването, публикувано в американско списание за транспорт и здравеопазване, била да изучи връзката между расовата нетърпимост и половите предразсъдъци с броя на пътнотранспортните произшествия с участието на пешеходци, но резултатите се оказали без статистическа значимост. Вместо това учените забелязали друга зависимост - оказало се, че цената на автомобила е основен параметър за вероятността шофьорът да пропусне пешеходец.

Ръководителят на проекта доктор Кортни Кохенур обяснява този феномен със съпричастността, която шофьорите на евтини коли изпитват към пешеходците. "По-слабата способност да се интерпретират мислите и чувствата на останалите хора и усещането за превъзходство и нарцисизъм води до липса на емпатия към пешеходците сред представителите на по-богати социални групи, а това от своя страна води до нежелание да отстъпват", коментира д-р Кохенур.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.

Свързани новини