Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 19:27 5 025 26

Шофьорите на скъпи коли пропускат пешеходци по-рядко

  • изследване-
  • проучване-
  • пешеходец

Всеки $1 000 в повече към цената на автомобила намаляват с 3% вероятността собственикът му да спре, за да пропусне пешеходец, показва проучване на Университета в Невада. Изследователите наблюдавали стотици коли на оживени кръстовища в различни части на Щатите, на които съгласно закона автомобилите трябва да спрат, и установили, че шофьорите на евтини коли осигуряват предимство на пешеходци доста по-охотно, отколкото колегите им със скъпи возила. Средната стойност на спиращите автомобили била $5 900 (€5 379), докато цената на колите, които не осигуряват предимство, била средно $8 000 (€7 294).

Целта на изследването, публикувано в американско списание за транспорт и здравеопазване, била да изучи връзката между расовата нетърпимост и половите предразсъдъци с броя на пътнотранспортните произшествия с участието на пешеходци, но резултатите се оказали без статистическа значимост. Вместо това учените забелязали друга зависимост - оказало се, че цената на автомобила е основен параметър за вероятността шофьорът да пропусне пешеходец.

Ръководителят на проекта доктор Кортни Кохенур обяснява този феномен със съпричастността, която шофьорите на евтини коли изпитват към пешеходците. "По-слабата способност да се интерпретират мислите и чувствата на останалите хора и усещането за превъзходство и нарцисизъм води до липса на емпатия към пешеходците сред представителите на по-богати социални групи, а това от своя страна води до нежелание да отстъпват", коментира д-р Кохенур.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да вярно е

    39 2 Отговор
    И си стоят в кулите като на село ако сте виждали пуякът как се надува и минава покрай тебе ама не те гледа и се чуди сега тоя гледа ли ми колата

    Коментиран от #20

  • 2 Гостилничаря

    48 0 Отговор
    Тук това важи с още по-голяма сила! Особено когато зад волана е някой патладжан или местен феодал!
  • 3 Позитивна корелация

    14 0 Отговор
    С морал и възпитание
  • 4 Steks

    25 1 Отговор
    Зависи до човека със старата ми кола редовно си пропусках пешеходци сега с новата която е и по скъпа (марки няма да казвам) пак ги пропускам все пак и на мен ми се налага все някога да съм пешеходец но в БГ наистина доста рядко се пуска ако ще и с кола за 500лв да е пак не спират
  • 5 Аре веее

    4 17 Отговор
    Нооо ясну няа си хабя спирачките за някви там
  • 6 Goshko ciganeto

    25 2 Отговор
    Повечето шАфьори на скъпи коли изобщо не спират, мислят си че са център на вселената и всички са им длъжни. Естествено има и изключения, но повечето със самочувствие до небето не спират. Имам предвид такива с коли над 5000лв. се мислят за богати, като си чешат комплексите
  • 7 Пия само HitDobavki

    13 4 Отговор
    В България е точно обратното! Личен опит!
  • 8 БГ риалити

    23 1 Отговор
    Тук най-рядко спират БоКоизбраните "мис кюлоти" с патешките джуки яхнали скъпи жипуИ ! Факт! Колкото по силиконова и проста е патицата и колкото по-скъпо е возилото толкова по-рядко спира, даже хич!
  • 9 перничанин

    32 1 Отговор
    Аз забелязвам малко по-различна зависимост в София. Най -нагли и безпардонни са водачите на коли с цена между 10 и 35-40000 лв от премиум марки, най-често са кифли с руси дълги коси или батки с черни потници, а ако са с регистрация СО (тук цената леко спада) са направо камикадзета. Интересно, но хората с по-скъпи коли (от 50 000 нагоре) винаги са ми спирали и са ми давали път , независимо пеша или с кола. При по-евтините толерантността или липсата на такава зависи от регистрацията, цвета на шофьора или цвета на колата (жълт).

    Коментиран от #13

  • 10 Тост

    6 4 Отговор
    Добре де.... аз спирам винаги, но това означава ли, че карам евтина кола 🤔
  • 11 Julio

    11 3 Отговор
    След като не са успели да изманипулират данните за да изкарат белият човек врагът, който гази обратните и неграта по кръстовищата, за да не връщат парите от финансирането, са си намерили друга удобна жертва на левият либерален боклук - заможният човек... Съжалявам че изобщо изчетох това л.йно...
  • 12 Редактора

    7 0 Отговор
    Да се чете—Простаците в скъпи коли , пропускат
    по-рядко пешеходците...
  • 13 ЦИКанин

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "перничанин":

    Пусни се преди изборите за социолог. Може да познаеш резултато.

    Коментиран от #18

  • 14 Бай Стою касапина

    9 2 Отговор
    Всичко зависи от мозъчното вещество в кифоча. Един богаташ със скъпа кола няма да спре, ама един циганин със скапана Лада може направо да те отнесе. Щото наскоро е оставил каруцата и е станал шофьор с купена книжка. А за пешеходците какво да говорим? Те направо се хвърлят без да се огледат и става: "На Вълчо изяш ме".

    Коментиран от #16

  • 15 123

    10 4 Отговор
    Най-големите гладиатори на пътя са тези със супер спортните автомобили за 500 евро, които са им пробутали за 4000 лева и си мислят, че участват в Бързи и яростни - 18
  • 16 Чичати мико

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Стою касапина":

    Братле къде ги тия цигани с лади? Всичките карат немски бегачки я някой стар опел, ауди или бмб 😄. Ладите само някой пенсионер, на когото това му е спомен от едно време
  • 17 asd

    13 1 Отговор
    аз пък карам сравнително скъпа кола и ми е кеф да пусна пешеходец, то си е до човека и до възпитанието му, но мразя когато някой ми пресича на червено или на 1 метър от пешеходната
  • 18 перничанин

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ЦИКанин":

    Че , аз това работя :))
  • 19 Мини бавно за да те видят

    7 1 Отговор
    Всеки 1000$ прибавени към глобата, ще обърнат тенденцията.
  • 20 сектант

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Да вярно е":

    Стига завист. Всичко е отностително.

    Гледам на фантастико в Драгалевци един селянин с КН регистрация и тунинговано бмв е36 от тези с пробитите ауспуси замалко да сгази един пешеходец изобщо не го пропусна и настъпа до дупка. Пешеходеца се качи в последен модел x6m спорт и така го настъпи че това направи светлинен скок и докато стигне до кръговото долу към парадайза го беше вече настигнал смешника със е36 и нещо му каза 2 думи и тоя се насра.
  • 21 Митко

    10 1 Отговор
    Не само, че тези с по-скъпите коли не дават предимство на пешеходни пътеки, но и отнемат предимство на шофьорите с по-обикновенните коли на пътя! Явно комфорта им промива и малкото останал мозък, ако въобще го имат!
  • 22 type-R

    3 2 Отговор
    Това е за Щатите. Тук важат други условия: "Офроуд опитните свинчета не виждат обикновен пешеходец защото погледа им постоянно забит в дупките, кърпежите и шахтите" !
  • 23 Един

    4 3 Отговор
    Естествено! Как си представяте тези "скъпи г@зове" да спрат заради някой прост "г@з"?
  • 24 Гост

    5 0 Отговор
    У бг е разбираемо - по скъпи коли карат по богатите . По богатите са и много по НАГЛИ !
  • 25 bmw

    4 3 Отговор
    В стара загора има на всеки 5метра пешеходна , много ясно , че не се спира.То просто няма как да спреш на всеки.А и пешеходците трябва да внимават , да не си мислят ,че са с предимство.
  • 26 дърт шофьор

    2 0 Отговор
    Да сте виждали водач на скъп автомобил да даде мигач, да се престрои в правилната лента, да не се нареди отпред на светофара, да спазва ограничения, да не ти свети на магистралата? Може би, но голяма рядкост. ...айнари и ...овнари! Но който много си търси майстора винаги си го намира. Рано или късно.