Отидете към основна версия

35 052 39

Американци измислиха "турбомотор" за електромобили

  • linear labs-
  • hunstable-
  • електромотор

Тексаската компания Linear Labs представи електромотор с неколкократно по-висок въртящ момент от съществуващите електрически двигатели с аналогичен размер и енергопотребление. Hunstable е разработен от Фред Хънстейбъл, проектант на атомни електроцентрали, и сина му Брад - един от създателите на потоковата услуга Ustream, купена от IBM през 2016 г. за $150 млн.

Първоначално от Linear Labs искали да разработят линеен генератор, който да отдава достатъчно мощност от нискоскоростен въртящ се вал, задвижван от вятър или вода. Технологията получила 25 патента и се оказала доста ефективна.

В стандартния електромотор компонентите се въртят един в друг. За генериране на по-висок въртящ момент към него трябва да се подаде повече енергия или да се увеличи размерът на двигателя. В Linear Labs обаче са решили да поемат по друг път.

В електромотора Hunstable аксиалният и радиалният поток са обединени - четири ротора обграждат статора. Централният ротор се върти вътре в статора, създавайки един източник на въртящ момент. Втори ротор се върти около статора и също генерира тяга. Два допълнителни ротора са разположени на двата края на статора, което на практика означава два концентрични радиални двигателя с два аксиални.

За производството на Hunstable са необходими 30% по-малко мед. Конструкцията не се нуждае от крайните намотки, които са разположени извън статора и генерират топлина. Излишъкът от мощност пък позволява новият електромотор да се съчетава с предавателна кутия, която ще пести енергия благодарение на възможността да предава въртящия момент в съотношение 6:1.

От Linear Labs вече са сключили няколко договора за производството на електрическия си "турбомотор" - с производител на скутери, с шведския производител на електрически задвижващи системи Abtery и с неназована компания, която се кани до две години да пусне на пазара електрическа хиперкола.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 51 гласа.

Свързани новини